Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε καλύτερα, πολύτιμα φυτικά συστατικά που, όταν συναντούν την επιστήμη της ομορφιάς, μεταμορφώνονται σε υψηλής απόδοσης προϊόντα περιποίησης και κάνουν θαύματα για την επιδερμίδα μας!
- Κουμαριά (Arbutus unedo L.), Άρβουτος η κοινή ή Strawberry Tree. Αειθαλής θάμνος, ενδημικός της λεκάνης της Μεσογείου. Ευδοκιμεί σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές και το ύψος της φτάνει τα 3 μέτρα. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στο πιο φτωχό έδαφος-το μόνο που χρειάζεται είναι ήλιος- ενώ, όχι μόνο επιδεικνύει εξαιρετική αντοχή στις πυρκαγιές αλλά μετά τη φωτιά πετά αμέσως νέα άφθονα βλαστάρια προστατεύοντας έτσι τα εδάφη από τη διάβρωση. Η κουμαριά είναι από τα λίγα φυτά που έχουν ταυτόχρονα άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς. Τα μικρά, σφαιρικά κούμαρα, με την χαρακτηριστική τραχιά επιφάνεια και τη γλυκιά γεύση, είναι αρχικά κίτρινα και όταν ωριμάσουν αποκτούν ένα ζωηρό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.
Περί ονόματος. Στα αρχαιοελληνικά η κουμαριά λέγεται κόμαρος και οι καρποί της μιμαίκυλα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Ρωμαίος φυσικός φιλόσοφος και ιστορικός, ήταν αυτός που έδωσε στην κουμαριά το …μισό επιστημονικό της όνομα, καθώς η λέξη «unedo» προέρχεται από το λατινικό «unum edo» που σημαίνει «τρώω μόνο ένα»-μάλλον τα κούμαρα δεν του πολυάρεσαν…
Ένα πανάρχαιο γιατρικό, ένα σύγχρονο Wonder Ingredient .Σύμφωνα με τη μυθολογία, η κουμαριά γεννήθηκε από τη μεταμόρφωση του γιου της Γαίας Τρικόρφου. Η θεά Άρτεμις θεράπευε τα άρρωστα παιδιά κρατώντας ένα ραβδί από κουμαριά. Ο κόμαρος ή ανδράχλη, κατά τον Θεόφραστο, τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη χρησιμοποιήθηκε για τις αιμοστατικές του ιδιότητες καθώς και για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας, μια δράση που επιβεβαιώθηκε πριν από 60 περίπου χρόνια, όταν απομονώθηκε από τα κούμαρα η κουμαρίνη, ένα φυτοχημικό συστατικό, παράγωγα του οποίου χρησιμοποιεί σήμερα η φαρμακοβιομηχανία σε αντιπηκτικά φάρμακα κατά των θρομβώσεων. Η βιομηχανία καλλυντικών πάλι, εστίασε στην αντιφλεγμονώδη, τονωτική και στυπτική δράση των φύλλων και των καρπών της όπως και στο γεγονός ότι το εκχύλισμά τους αποτελεί πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες).
Η Κουμαριά και η επιδερμίδα μας. Το εκχύλισμά του καρπού της κουμαριάς, εκτός από τα αντιοξειδωτικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, υδατάνθρακες, σάκχαρα, κάλιο, αρβουτίνη -αντισηπτική ουσία- ενώ έχει αξιόλογη σμηγματορυθμιστική δράση. Έτσι, με την παρουσία του σε μια καλλυντική σύνθεση, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τη φθορά που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας .
Πηγή: www.skingurus.gr