Τώρα το καλοκαίρι, η ζέστη και ο ξηρός αέρας, η ρύπανση αλλά και η χρήση κλιµατιστικών στους κλειστούς χώρους, οι πολλές ώρες µπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, καθώς και η χρήση φακών επαφής, επιβαρύνουν σηµαντικά τα µάτια µας που εµφανίζουν ξηροφθαλµία µε µεγαλύτερη συχνότητα.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εµφάνιση ξηροφθαλµίας είναι επίσης οι ορµονικές διαταραχές (π.χ. εµµηνόπαυση), ορισµένα αυτοάνοσα νοσήµατα (όπως π.χ. το σύνδροµο Sjögren) και η λήψη ορισµένων φαρµάκων.
Όπως επισηµαίνει ο κ. Βασίλειος Λιαράκος, M.D, Ph.D, FEBO, Οφθαλµίατρος Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οφθαλµολογικής Εταιρείας, «τα συµπτώµατα της ξηροφθαλµίας ποικίλλουν, από απλό αίσθηµα ξένου σώµατος (όπως άµµο ς ή χώµα µέσα στα µάτια) και ήπια ερυθρότητα µέχρι σοβαρά ενοχλήµατα, όπως καύσος και κνησµός, µε συνοδό φωτοφοβία και θόλωση της όρασης. Το υαλουρονικό σε µεγάλες συγκεντρώσεις (0,4%), αλλά και σε µορφή gel, εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ενυδάτωσης και λίπανσης, ανακουφίζοντας από τα συµπτώµατα της ξηροφθαλµίας. Η τρεχαλόζη είναι ένα από τα νεότερα συστατικά που συνδυάζεται µε το υαλουρονικό και ενισχύει τη δράση του, µειώνοντας την ανάγκη των συχνών ενσταλάξεων».
Για την ανακούφιση από την ξηροφθαλµία, η πρώτη γραµµή άµυνας είναι τα τεχνητά δάκρυα. Αν το πρόβληµα είναι έντονο, η χρήση σκευασµάτων που περιέχουν υαλουρονικό, συστατικό γνωστό για την ενυδατική και αναπλαστική του δράση σε όλους τους ιστούς του σώµατος, έρχεται να βοηθήσει σηµαντικά: Ενυδατώνει την οφθαλµική επιφάνεια, ενώ παράλληλα παρέχει τα δοµικά υλικά για την ανανέωση των κυττάρων του κερατοειδούς.
Γράφει η : Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας
Η Health Editor προτείνει: