Άλλη επιδερμίδα, άλλες ανάγκες, άλλο serum …

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Άλλη επιδερμίδα, άλλες ανάγκες, άλλο serum …
beauty face skin

Αξίζει να επενδύσουμε σε έναν ορό; Τι παραπάνω θα μας προσφέρει; Από πότε αρχίζουμε να «φοράμε» serum; η ηλικία της επιδερμίδας μας ή οι ανάγκες της θα πρέπει να οδηγούν  τις επιλογές μας; Στο σημερινό μας post έχουμε τις απαντήσεις…

Υπερσυμπυκνωμένα ενεργά συστατικά μικρού μοριακού βάρους και έξυπνα συστήματα μεταφοράς που «ξεγελούν» τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, τον διαπερνούν και απελευθερώνουν τα ενεργά συστατικά τους στις βαθύτερες στιβάδες της, εκεί όπου η δράση τους θα είναι όντως ευεργετική. Αυτό είναι με δύο κουβέντες το… προφίλ ενός serum που, εδώ και χρόνια, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας περιποίησης. Όχι όμως για όλες. Ακόμα και σήμερα, πολλές γυναίκες βρίσκουν υπερβολικό να επενδύσουν σε κάποιον δραστικό ορό, ίσως γιατί αμφισβητούν ότι θα τους προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.

Serum vs κρέμα: η …χωρητικότητα κάνει τη διαφορά. Το επιχείρημα για τις …σκεπτικίστριες είναι εκ πρώτης όψεως λογικό: «αν η κρέμα μου περιέχει ενυδατικά, αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά συστατικά, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται η επιδερμίδα μου, για ποιο λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιήσω και serum

Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί ακόμα κι αν μια κρέμα και ένα serum μοιάζουν να έχουν τα ίδια ακριβώς συστατικά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που συνοψίζεται σε μια λέξη: «χωρητικότητα»! Τι εννοούμε; Οι ενυδατικές, αντιρυτιδικές ή συσφιγκτικές κρέμες, για να πραγματοποιήσουν αυτό που υπόσχονται , είναι φυσικά εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά. Μόνο που στις φόρμουλές τους τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν άλλα, μη ενεργά συστατικά (γαλακτωματοποιητές, μαλακτικούς παράγοντες κλπ.) , ωστόσο απαραίτητα, γιατί χωρίς αυτά, το τελικό προϊόν δεν μπορεί να αποκτήσει την πλούσια, κρεμώδη υφή του. Τέλος, στις περισσότερες κρέμες ημέρας, προστίθενται και αντηλιακά φίλτρα. Αυτός ο … «συνωστισμός» ενεργών και μη συστατικών, δεν απαντάται στα serums. Η πολύ λεπτή υφή τους, αφήνει χώρο για την προσθήκη περισσότερων, δραστικότερων και σε πιο υψηλή συμπύκνωση ενεργών συστατικών, που δρουν ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και κυρίως στοχευμένα. Τι σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα οι ανάγκες μας είναι πολλαπλές (π.χ. ρυτίδες, αφυδάτωση και πανάδες) , μπορούμε να συνδυάσουμε ένα serum κατά των πανάδων, με μια κρέμα ολοκληρωμένης αντιγηραντικής δράσης ή και δύο ορούς, με διαφορετικό «στόχο», πχ. για αντιοξειδωτική προστασία το πρωί και για δράση κατά των ρυτίδων το βράδυ.

«Αν είναι τόσα τα πλεονεκτήματά του γιατί να μη χρησιμοποιήσω μόνο ορό;» θα ρωτούσε τέλος η σκεπτικίστρια φίλη μας και θα της απαντούσαμε, «γιατί δεν φτάνει» αφού κατά κανόνα οι οροί δεν τροφοδοτούν την επιδερμίδα με όση υγρασία έχει ανάγκη, εκτός κι αν η κύρια δράση τους είναι η ενυδάτωση.

Ποιος ορός, σε ποια ηλικία; Αν στο μυαλό σας, το serum είναι συνώνυμο της αντιγήρανσης, αφορά επομένως τις μεγαλύτερες ηλικίες, έχετε μείνει λίγο πίσω. Ανάγκες έχει η επιδερμίδα σε κάθε ηλικία- απλά δεν είναι οι ίδιες στα 20 και στα 50- τις οποίες η βιομηχανία της ομορφιάς έχει σπεύσει προ πολλού να καλύψει ή ακόμα και να δημιουργήσει νέες. Έτσι στις μέρες μας, ένας ορός ανάλογα με τα δραστικά συστατικά του μπορεί να ενυδατώνει, να καταπολεμά την κούραση, να δίνει ενέργεια και λάμψη, να διορθώνει ατέλειες ή να παρατείνει τη νεότητα της επιδερμίδας, πριν φτάσει να κάνει… «ορατό lifting».

Στη δεκαετία των 20+ η επιδερμίδα λειτουργεί ρολόι και τίποτα δεν χρειάζεται επιδιόρθωση … ακόμα. Είναι όμως τα χρόνια του έντονου lifestyle, του multi-tasking, της κούρασης. Το τρίπτυχο της δράσης που θα πρέπει να αναζητήσετε σε έναν ορό είναι ενυδάτωση, προστασία και πρόληψη. Επιλέξτε συνθέσεις με ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ενυδατικά συστατικά (βιταμίνες C & E, φυτικά εκχυλίσματα, προβιοτικά, υαλουρονικό οξύ κλπ.) που καταπολεμήσουν την αφυδάτωση -η οποία σε αυτήν την ηλικία οφείλεται στις υπερβολές τους lifestyle- θα εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, θα προστατέψουν την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλούν οι ακτίνες UV και η αστική ρύπανση, θα ενισχύσουν τις άμυνές της και θα προλάβουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.

Λίγο μετά τα 30, οι πρώτες λεπτές γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους. Η ενέργεια των κυττάρων αρχίζει να λιγοστεύει και οι ρυθμοί ανανέωσής τους επιβραδύνονται. Είναι ώρα, εκτός από την καθημερινή προστασία, να εντάξετε στη βραδινή περιποίησή σας έναν ορό με αντιγηραντικά συστατικά (πχ. ρετινόλη, νιασιναμίδη, φυτικά βλαστοκύτταρα, βιταμίνες, οξέα φρούτων), που θα τονώσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, θα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και θα ενισχύσουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος . Με τη δράση τους θα συμβάλλουν στην απάλυνση των πρώτων λεπτών γραμμών και ρυτίδων έκφρασης και θα αποτρέψουν-ή έστω θα καθυστερήσουν- τον σχηματισμό νέων.

Στα 40 και κάτι, το λειτουργικό σύστημα των κυττάρων αρχίζει να … τεμπελιάζει για τα καλά και να κάνει λάθη, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο ξηρή, οι λεπτές γραμμές να γίνονται ρυτίδες, η σφριγηλότητα και η ελαστικότητά της να μειώνονται και να εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες . Είναι επομένως ώρα να επιστρατεύσετε το…βαρύ πυροβολικό της αντιγήρανσης. Αναζητήστε ορούς με ενυδατικούς και απολεπιστικούς παράγοντες (υαλουρονικό, γλυκολικό οξύ κ.α), ουσίες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης, ρετινοειδή, φυτικά εκχυλίσματα και πεπτίδια που λειαίνουν τις ρυτίδες και ενθαρρύνουν τους ινοβλάστες να συνθέτουν περισσότερες και καλύτερης ποιότητας ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Από τα 50 και μετά, τα σημάδια της χρονολογικής και ορμονικής γήρανσης είναι πλέον ορατά. Έντονη ξηρότητα, θαμπή και άτονη επιδερμίδα, κηλίδες, αλλοίωση του οβάλ του προσώπου εξαιτίας της έντονης χαλάρωσης. Οι οροί είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίοι. Εστιάστε την αναζήτησή σας σε συμπυκνωμένες φόρμουλες ανάπλασης και επανόρθωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σφαιρικά τις επιφανειακές αλλά και βαθύτερες αλλοιώσεις. Ρετινόλη, πεπτίδια, αυξητικοί παράγοντες, οξέα φρούτων, λευκαντικές ουσίες, φυτικά συστατικά που μιμούνται τη δράση των ορμονών και λιπαρά οξέα ωμέγα 3 είναι μερικά από τα «βέλη» που θα πρέπει να περιέχει η «φαρέτρα» του ορού ή των ορών (άλλον για το πρωί κι άλλον για το βράδυ) που θα χρησιμοποιήσετε.

Πηγή: www.skingurus.gr

 

 

 


Η Προτείνει: