Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μεγάλος φόβος σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, οι οποίες όμως μπορεί να προκύπτουν από την υπερέκθεση.
Υποθέσεις περί ηλιακού εγκαύματος, φωτογήρανσης και καρκίνου του δέρματος έκαναν πολλούς να φορούν αντηλιακό (με δείκτη προστασίας 15 περιορίζει έως και 99% τη σύνθεση βιταμίνης D) ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά ή και τη… νύχτα. Το συγκεκριμένο σύνδρομο αποκαλείται ως ΗΛΙΟΦΟΒΙΑ, κάνοντας πολλούς να θεωρήσουν τον ήλιο ως «εχθρό» και να τον αποφεύγουν συνεχώς.
Την ίδια ώρα ερευνητικές εργασίες αποδεικνύουν ότι ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πανδημία έλλειψης της βιταμίνης του ήλιου, δηλαδή της D.
Στην Ελλάδα, παρά την ηλιοφάνεια, σύμφωνα με ανεπίσημα δεδομένα ακόμη και 8 στους 10 παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D, διατηρώντας σταθερό κίνδυνο μακροπρόθεσμης προσβολής από χρόνια (αυτοάνοση) νόσο.
Με δεδομένο τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συγκεκριμένη βιταμίνη στην προστασία της υγείας θα πρέπει να εκτίθεστε καθημερινά στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά, ιδιαίτερα τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, χωρίς αντηλιακό.
Πολλοί χειμερινοί κολυμβητές θα σας πληροφορήσουν για του λόγου το υγιές, ισχυριζόμενοι (και όντως συμβαίνει) ότι σπάνια αρρωσταίνουν. Αυτό τελικά φαίνεται να εξηγείται επιστημονικά με βάση το ρόλο και τη σημασία της βιταμίνης D στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού!
Κάντε λοιπόν μία ήπια… ηλιοθεραπεία. Μήπως πιστεύτε ότι λαός μας, ο οποίος ονόμασε έτσι την «εκούσια έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο» δεν γνώριζε κάτι περισσότερο; Η ετυμολογία της λέξης ηλιοθεραπεία (ήλιος + θεραπεία) μας πληροφορεί ακριβώς για τις ζωοδόχες ιδιότητες του ήλιου, οι οποίες σύμφωνα με την παραδοσιακή άποψη σε ήπια έκθεση δεν μπορεί παρά να είναι και μόνο θεραπευτικές.
Εφοδιαστείτε με όσο περισσότερη μπορείτε για να… έχετε άφθονη και το χειμώνα!
Πηγή: www.logodiatrofis.gr