Η περιεκτικότητα του χυμού της σε νερό φτάνει το 99%, όμως, στο υπόλοιπο 1%, περισσότερα από 75 πολύτιμα συστατικά «συνεργάζονται» για να προσφέρουν στην επιδερμίδα ενυδάτωση, ανακούφιση και επανόρθωση, κάθε φορά που εμείς …ξεχνιόμαστε στον ήλιο.
Ένα φαρμακείο σε ένα φυτό. Aloe vera (Barbadensis) θα πει, αλόη η γνήσια. Το ενδημικό όμως φυτό της Β. Αφρικής- που αγαπά εξίσου όλα τα άνυδρα κλίματα- με τα σαρκώδη φύλλα και τα μικρά αλλά απειλητικά αγκάθια στο περίγραμμά τους, έχει κι άλλα ονόματα: την αποκαλούν «σιωπηλό θεραπευτή», «φυτό της αθανασίας» ή απλά «το φυτό των εγκαυμάτων». Ο χυμός των φύλλων της αλόης, βλέπετε, είναι ένα από τα πρώτα «φάρμακα» στην ιστορία της ανθρωπότητας, εδώ και 6000 χρόνια. Το γιατί είναι απλό. Αν αναλύσουμε τη σύστασή του, θα δούμε πως, ενώ στην ουσία αποτελείται κυρίως από νερό (99%), στο υπόλοιπο 1% «συνωστίζονται» βιταμίνες Β , C, βήτα-καροτένιο και φυλλικό οξύ, αμινοξέα, ένζυμα, σάκχαρα, λιπαρά οξέα και κυρίως μέταλλα και ιχνοστοιχεία – ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, κάλιο και χαλκός- και αυτά είναι που κάνουν όλη τη διαφορά!
ι ενυδατικές, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αλόης έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά εδώ και χρόνια. Μελέτες έχουν αναδείξει την αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντισηπτική της δράση, όπως και την ικανότητά της να επιταχύνει την επούλωση επιφανειακών τραυμάτων ή ήπιων εγκαυμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της ευρύτατα διαδεδομένης χρήσης του ταπεινού αυτού φυτού από τη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων, η αξία της στην παγκόσμια αγορά, ξεπερνά ετησίως τα 13 δις δολάρια! Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η αλόη είναι η θεραπεία «δια πάσα νόσον…»…
Εμείς πάντως σήμερα, θα εστιάσουμε στην ανακούφιση που μας προσφέρει τώρα το καλοκαίρι, κάθε φορά που μια μικρή απροσεξία κάτω από τον ήλιο – όταν ξεχνάμε να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας ή δοκιμάζουμε τις αντοχές της επιδερμίδας μας με το γνωστό… «εγώ θα μείνω να κάνω ηλιοθεραπεία»- φέρνει το βράδυ, κοκκίνισμα και πόνο.
Ο ήλιος καίει, η αλόη ανακουφίζει…
Το πρώτο που αισθανόμαστε απλώνοντας στην ηλιοκαμένη επιδερμίδα ένα τζελ αλόης ή πιο συχνά, ένα after sun εμπλουτισμένο με το εκχύλισμα του φυτού, είναι φυσικά δροσιά. Η αλόη όμως προσφέρει πολλά περισσότερα.
Γνωρίζουμε πως όταν η UV ακτινοβολία «επιτίθεται» στα κύτταρα της επιδερμίδας, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία για να αυξήσουν τη ροή του αίματος προς το σημείο της βλάβης. Με μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων δημιουργείται φλεγμονή – αυτός είναι ο λόγος που το δέρμα αρχικά κοκκινίζει, καίει και πονάει στο άγγιγμα- η οποία οδηγεί σταδιακά τα κατεστραμμένα κύτταρα σε απόπτωση και η επιδερμίδα μας αρχίζει λίγες μέρες αργότερα να ξεφλουδίζει.
Σε αυτήν την φυσιολογική αλλά δίχως άλλο επώδυνη διαδικασία επούλωσης, η αλόη παρεμβαίνει…πυροσβεστικά. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή της δράση, καταπραΰνει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος, μειώνει τη φλεγμονή και προλαμβάνει το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Πλούσια σε αμινοξέα -ο χυμός της περιέχει 19 από τα 20 γνωστά αμινοξέα- μαλακώνει την ξηρή από τον ήλιο επιφάνεια της επιδερμίδας, τροφοδοτεί τα κύτταρά της με υγρασία- βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα ενυδάτωσης- ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και αποκαθιστά την ελαστικότητά της.
Ποια αλόη είναι καλύτερη;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τη μεγαλύτερη ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα προσφέρει ο χυμός από ένα φρεσκοκομμένο φύλλο αλόης που θα απλώσουμε απευθείας στην επιδερμίδα. Δεν έχουν άδικο, μόνο που δεν υπάρχει πάντα μια γλάστρα με αλόη στο σπίτι, αλλά και αν υπάρχει, είναι μάλλον απίθανο να την …κουβαλήσουμε στις μίνι αποδράσεις του σαββατοκύριακου ή στις καλοκαιρινές διακοπές μας.
Μια καλή εναλλακτική λύση, η πιο «κοντινή» στο φυτό, είναι τα gels καθαρής αλόης -χωρίς προσμίξεις, συντηρητικά κλπ.- που θα βρούμε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Εδώ, θα χρειαστεί να διαβάσουμε προσεκτικά την ετικέτα τους: για να είναι… αυτό που γράφει, η περιεκτικότητά τους σε αλόη θα πρέπει να πλησιάζει το 100%.
Ωστόσο, η ευεργετικότερη και ευρέως αποδεκτή* λύση για την ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα, είναι η αλόη που θα βρούμε να εμπλουτίζει μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα after sun. Εκτός από την εξαιρετική καλλυντική υφή τους, οι συνθέσεις αυτές πλεονεκτούν γιατί τα ενεργά συστατικά που περιέχουν, προσφέρουν, μαζί με το εκχύλισμα αλόης, πολλαπλάσια οφέλη για την επιδερμίδα: εντατική ενυδάτωση και θρέψη, καταπράυνση, επανόρθωση, αντιγηραντική προστασία, αναζωογόνηση και δροσιά. Tip: Βάλτε το after sun ή το gel με αλόη στο ψυγείο. Η δροσιά της θα ανακουφίσει την επιδερμίδα ακόμα πιο γρήγορα.
* Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα προϊόντα ενυδάτωσης που περιέχουν aloe vera συμβάλλουν στην καταπράυνση του ηλιακού εγκαύματος.
Και μην ξεχνάτε…
- Η αλόη καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα πρώτου βαθμού που περιορίζονται στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και εκδηλώνονται με κοκκίνισμα και ήπιο πόνο. Αν το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού- λευκό δέρμα ,φουσκάλες και έντονος πόνος- συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
- Η αλόη ενυδατώνει αλλά δεν παρέχει προστασία από τις ακτίνες UV. Κάτω από τον ήλιο, φοράτε πάντα την αντηλιακή σας κρέμα.
Πηγή: www.skingurus.gr