Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού μπορεί να καταστρέψουν και το καλύτερο μακιγιάζ, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να καλύψετε τις ατέλειες και να τονώσετε τα «δυνατά» σας σημεία.
Η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), εξηγεί τι μπορείτε να κάνετε.
* Συρρικνώστε τους πόρους. Η αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα μπορεί να κάνει λιγότερο εμφανείς τους πόρους. Για να διεγείρετε την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζεστε μια μέθοδο που λέγεται microneedling και χρησιμοποιεί πολλές, πολύ λεπτές βελόνες οι οποίες περνάνε πάνω από το δέρμα και δημιουργούν μικροσκοπικές πληγές, τις οποίες προσπαθεί να επουλώσει το δέρμα παράγοντας (και) κολλαγόνο. Με τη μέθοδο αυτή θα έχετε το αποτέλεσμα που χαρίζει ένα λέιζερ, αλλά χωρίς τους καλοκαιρινούς περιορισμούς που το συνοδεύουν.
Μία άλλη λύση είναι ενέσιμη θεραπεία με επιφανειακή έγχυση αλλαντοτοξίνης (μπότοξ), που επιδρά στους μυς γύρω από κάθε σμηγματογόνο αδένα, που βρίσκεται στη βάση κάθε πόρου. Η θεραπεία αυτή πιστεύεται ότι δρα αδρανοποιώντας τους μυς και διακόπτοντας την παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι πόροι.
* Φωτίστε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με filler από υαλουρονικό οξύ που εγχέεται κάτω από τα μάτια για να «μαλακώσει» τα σημεία ενώσεως των βλεφάρων με τις παρειές (μάγουλα). Τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως και τα μάτια δείχνουν απευθείας πιο φωτεινά και «έξυπνα».
* Δώστε σχήμα στο πρόσωπό σας. Χρησιμοποιούμε μέικαπ για να τονίσουμε τα σημεία του προσώπου που μας αρέσουν και να κρύψουμε τις ατέλειες. Το ίδιο μπορεί να γίνει με ημιμόνιμα fillers που υποκαθιστούν το highlighter και βελτιώνουν το περίγραμμα του προσώπου. Αν μάλιστα ο γιατρός έχει καλή αισθητική, το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο με αυτό του μακιγιάζ.
Τα ζυγωματικά είναι η πρώτη επιλογή γι’ αυτή τη θεραπεία, διότι η προσθήκη όγκου σε αυτά μπορεί να «μαλακώσει» τις λεπτές ρυτίδες στο κάτω τμήμα του προσώπου. Τα fillers είναι επίσης κατάλληλα για να αμβλυνθεί ένα εξόγκωμα στη μύτη ή να βελτιωθεί το σχήμα της – μία «μη χειρουργική ρινοπλαστική» που μειώνει την ανάγκη για σκούρο περίγραμμα στη μύτη. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να υπάρξει κάποια διόγκωση που όμως υποχωρεί σε περίπου μία εβδομάδα.
* Τονίστε τις βλεφαρίδες και τα φρύδια σας. Οι βλεφαρίδες μπορούν να τονιστούν πολύ καλά με extensions ή να αποκτήσουν πιο σκούρο χρώμα με ημιμόνιμες βαφές που συνήθως διαρκούν έξι έως οκτώ εβδομάδες. Στα χέρια του κατάλληλου ειδικού, τα extensions βλεφαρίδων μπορούν να διορθώσουν ακόμα και το σχήμα των βλεφάρων, βοηθώντας τα μάτια να πάψουν να δείχνουν «βαριά» και μισόκλειστα.
Το χρώμα των φρυδιών επίσης μπορεί να τονιστεί με τις κατάλληλες βαφές, αλλά η «πτώση» τους που είναι συχνή απόρροια της ηλικίας μπορεί να βελτιωθεί με ενέσιμα διαλύματα αλλαντοτοξίνης (μπότοξ).
* Σβήστε τις κοκκινίλες. Η ηλικία και η έκθεση στον ήλιο οδηγεί συχνά σε ευρυαγγείες, δηλαδή στην διαστολή των τριχοειδών φλεβών που προβάλλουν ως μικρές κόκκινες, μωβ ή/και μπλε φλέβες κάτω από την επιδερμίδα. Η θεραπεία με παλμικό φως μπορεί να τις απαλύνει, γιατί χρησιμοποιεί φως σε συχνότητες που απορροφούνται από το τοίχωμα των αγγείων, καταστρέφουν τα κύτταρά του και το οδηγούν στην κατάρρευση. Όταν η κοκκινίλα οφείλεται σε ροδόχρου ακμή, μπορεί να καταπραϋνθεί με μια κρέμα που περιέχει την ουσία οξυμεταζολίνη και συστέλλει τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την κοκκινίλα για περίπου 12 ώρες. Η κρέμα λέγεται Rhofade και εγκρίθηκε στις αρχές του χρόνου στις ΗΠΑ.
* Ξεθωριάστε τις σκούρες κηλίδες με το κατάλληλο λέιζερ. Τα σημεία με σκούρο χρώμα, όπως το μέλασμα και τα σκούρα σημάδια της ακμής, δεν μπορούν το καλοκαίρι να διορθωθούν με κλασικό λέιζερ, γιατί το δέρμα δεν πρέπει να εκτεθεί στη συνέχεια στον ήλιο. Υπάρχει όμως ένα εξελιγμένο, νέας γενιάς yag λέιζερ, το revlite, που δημιουργήθηκε ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις και διαλύει τις εναποθέσεις μελανίνης (είναι η χρωστική ουσία του δέρματος, που ευθύνεται για το μαύρισμά του) όταν είναι επιφανειακές. Η θεραπεία με το revlite συνήθως αφήνει μόνο ένα κοκκίνισμα στο δέρμα που υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν και ιδανικά δεν πρέπει το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο αμέσως μετά τη θεραπεία, αν είναι απολύτως απαραίτητο να βγείτε έξω μπορείτε να προστατευθείτε με ένα αντηλιακό με πολύ υψηλό SPF.
Για το σώμα
Όσοι θα αργήσουν ακόμα να πάνε διακοπές και θα ήθελαν να βελτιώσουν κάποιες ατέλειες στο σώμα τους, έχουν χρόνο να δοκιμάσουν ορισμένες ιδιαίτερα αποτελεσματικές μεθόδους.
Μία από αυτές είναι η λιπογλυπτική, που συνιστάται τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, λέει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.
Άμεσα αποτελέσματα έχουν και μη-επεμβατικές θεραπείες όπως το cool-sculpting, με το οποίο γίνεται αφαίρεση ή περιορισμός στο ελάχιστο των τοπικών «αποθηκών» λίπους με συγκεκριμένα μηχανήματα ελεγχόμενου ψύχους. Η μέθοδος αυτή καταστρέφει τον λιπώδη ιστό και απαλλάσσει από το επίμονο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, στα «ψωμάκια», στους γλουτούς και τους μηρούς και «αντιστέκεται» στη διατροφή και την άσκηση.
Άλλες επιλογές είναι οι ραδιοσυχνότητες (accent, ultratherapy), οι οποίες λειαίνουν και συσφίγγουν την επιδερμίδα, διορθώνοντας και βελτιώνοντας την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση, και το λιπομασάζ με τα εξελιγμένα μηχανήματα LPG Lipomassage που επιτυγχάνει μείωση της κυτταρίτιδας και μη επεμβατική λιπογλυπτική.
Σε πολλές περιπτώσεις, για να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η λιποδιάλυση και να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κυτταρίτιδα, εφαρμόζεται και μεσοθεραπεία (ετερόλογη μεσοθεραπεία), με την οποία γίνονται εγχύσεις ουσιών με λιποδιαλυτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες.
«Υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές, οι οποίες εξαρτώνται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός εξατομικευμένου προγράμματος», τονίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.
Και καταλήγει: «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν λύσεις για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εμφάνιση του σώματος και του προσώπου, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή του ειδικού και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου».
Πηγή: iatro.gr