Επαρκή χαρακτήρισε τον αριθμό των τεστ για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Μανώλης Δερμιτζάκης, στο πλαίσιο διδικτυακού webinar με τίτλο “Covid-19: Νέα δεδομένα, κρυμμένα μυστικά και μάχη με την αβεβαιότητα”, που διοργάνωσε η Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας. Το ποσοστό των τεστ που διεξάγονται σε σχέση με τα κρούσματα, κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες 5 θέσεις ανάμεσα σε 25 χώρες. «Όταν πραγματοποιηθεί άρση των περιορισμών, θα χρειαστούμε περισσότερα τεστ γιατί θα χρειαστούμε καλύτερα επίπεδα ιχνηλάτησης», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εεπιφυλάξεις για το αν τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβή είναι αυτά τα τεστ.
Όσον αφορά στη γενετική προδιάθεση στον συγκεκριμένο ιό, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι αυτή προς το παρόν είναι έμμεση: «Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με διαβήτη και άλλα νοσήματα, στα οποία υπάρχει ήδη μια γενετική προδιάθεση, είναι πιο επιρεπή στο να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί και άμεση γενετική προδιάθεση στον ιό.
Θεραπεία
Όσον αφορά στη θεραπεία της νόσου, ο κ. Δερμιτζάκης πιστεύει πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε φάρμακα που υπάρχουν ήδη, καθώς «η ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα πάρει πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να είναι αυτή η λύση», υπογράμμισε, ενώ για τη συζήτηση περί εμβολίου, ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι αφενός η διαδικασία της παραγωγής εμβολίου είναι πιο δύσκολη για πρακτικούς λόγους, αφετέρου πολύ δύσκολη είναι και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Ερωτηθείς για το τι πήγε στραβά στην Κίνα και η ανθρωπότητα βρέθηκε απέναντι σε μια πανδημία, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως ο ΠΟΥ δεν έκρουσε νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να μην θεωρήσουν σοβαρό τον κίνδυνο. Τι θα αλλάξει μετά την πανδημία; «Πρώτον θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση για την έρευνα και την επιστήμη γενικότερα και δεύτερον σε οικονομικό επίπεδο θα αλλάξει η κατάταξη του πόσο δυνατές είναι οι χώρες. Οι χώρες θα αλλάξουν επίσης θέση στην εντύπωση των ανθρώπων για την αξιοπιστία τους», παραδέχθηκε ο κ. Δερμιτζάκης.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας