Κανένας πια χωρίς στέγη στην Αθήνα

Home ΥΓΕΙΑ Κανένας πια χωρίς στέγη στην Αθήνα
homeless

Νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων

Ένα έργο πνοής για τους αδύναμους της πόλης

Όταν φτάνεις στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι έχει αλλάξει. Το επιβλητικό κτίριο της γωνίας, που μέχρι πρότινος ανήκε στον ΕΦΚΑ, και άλλοτε έστεκε γκρίζο και μουντό,  με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα κτίριο – κόσμημα που μαζί με  τα μωβ ανθισμένα δέντρα στο πεζοδρόμιο, μαρτυρούν ότι η άνοιξη έχει έλθει για τα καλά στην περιοχή της πλατείας Βάθη. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το φεσκοβαμμένο σύμπλεγμα των τριών πολυκατοικιών είναι το νέο πολυδύναμο κέντρο αστέγων του Δήμου Αθηναίων, που μπορεί να έγινε σε χρόνο d-t λόγω του lockdown, ήταν όμως ένα όραμα που η νέα δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γρηγόρης Λέων είχαν βάλει από καιρό στο τραπέζι. Η υγειονομική κρίση επιτάχυνε τις διαδικασίες, αλλά όπως θα αντιληφθούμε στη συνέχεια χωρίς εκπτώσεις, ούτε στις υποδομές, ούτε στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Μπαίνοντας στην είσοδο του υπνωτηρίου, λίγο πριν αρχίσω να ανηφορίζω στην μαρμάρινη σκάλα, βλέπω τον χώρο των λουτρών και των πλυντηρίων, όπου κάθε άστεγος θα μπορεί να κάνει ένα ζεστό μπάνιο και να πλύνει τα ρούχα του, πριν κατευθυνθεί προς τους πάνω ορόφους, για να κοιμηθεί.

Η νέα δομή, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), κ. Γρηγόρη Λέων, «έρχεται να καλύψει ελλείψεις δεκαετιών ως προς την προστασία και τη φροντίδα του άστεγου πληθυσμού της πόλης. Ελλείψεις που η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά, ως ιατροδικαστής και πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α., διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα. Για αυτό και γρήγορα σχεδιάσαμε τις λύσεις και θέσαμε τις βάσεις για ένα υπνωτήριο και ένα κέντρο ημέρας για τους ανθρώπους που ζούσαν στον δρόμο».

Στον Δήμο Αθηναίων οι διαδικασίες έτρεξαν πολύ γρήγορα, οι γραφειοκρατίες ξεπεράστηκαν και η δημιουργία του Νέου Πολυδύναμου Κέντρου Ημέρας έγινε πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Σε αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο, τόσο ο Δήμαρχος που συνέβαλε προσωπικά όσο και η διοίκηση και το προσωπικό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που έχουν εδώ και χρόνια το know – how για τη φροντίδα των αστέγων.

Έτσι, στις 8 Απριλίου το νέο Κέντρο Αστέγων της πόλης υποδέχθηκε τους πρώτους φιλοξενούμενούς του. Σήμερα, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν βρει στον χώρο αυτό, τη φροντίδα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά που τους αξίζει. Σε έναν πλήρως ανακαινισμένο χώρο, που θυμίζει πολύ ένα ζεστό σπιτικό.

«Σε αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά η προσπάθεια που κάνουν εδώ και εβδομάδες οι ομάδες του streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. οι οποίοι γνωρίζουν και προσεγγίζουν τους άστεγους της πόλης, βοηθώντας τους και ενημερώνοντάς τους για τις δυνατότητες στέγασής τους. Επιπλέον, οι άστεγοι της πόλης φαίνεται ότι έχουν έναν δικό τους τρόπο επικοινωνίας – ολοένα και περισσότεροι μαθαίνουν για το νέο Κέντρο και έρχονται ζητώντας να στεγαστούν», εξηγεί ο κ. Λέων.

Το σύμπλεγμα των τριών πολυκατοικιών όπου στεγάζεται το κέντρο αποτελείται από διαμερίσματα, καθένα από τα οποία έχουν 4-5 δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας 2-4 ατόμων,  τηλεόραση, θέρμανση με φυσικό αέριο, ξύλινο πάτωμα, πλήρως λειτουργική κουζίνα με  ψυγείο και κουζίνα και ανακαινισμένα μπάνια.

Η νέα δομή περιλαμβάνει υπνωτήριο, όπου κάθε άστεγος αυτής της πόλης μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να φάει και να κοιμηθεί, με ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξενώνα βραχείας φιλοξενίας.

Πολύ σύντομα θα αποτελέσει πραγματικότητα και το Κέντρο Ημέρας του Κέντρου, στο οποίο κάθε άστεγος θα μπορεί να πλύνει τα ρούχα του, να κάνει ένα μπάνιο, να πάρει ένα σνακ, να δει τηλεόραση, να μπει στο Διαδίκτυο.

Συνολικά, η νέα δομή έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 400 άτομα.

Και μετά τι στέγαση τι; «Το μεγάλο στοίχημα ακόμη και για αυτούς που έρχονται στο υπνωτήριό μας είναι να έλθουν σε επαφή με τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, να αισθανθούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους νοιάζονται και φροντίζουν για αυτούς και σταδιακά (και αυτό ισχύει και για τους φιλοξενούμενους στους ξενώνες) να υποστηριχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά, ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Το λέμε διαρκώς και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Στόχος μας είναι η ουσιαστική στήριξη αυτών των ανθρώπων, ώστε να καταφέρουν να ‘επιστρέψουν’ στην κοινωνία», τονίζει ο κ. Λέων.