Ίσως να φταίει η …άνοιξη, ίσως οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Το σίγουρο είναι πως βλέποντας τα μαλλιά μας να πέφτουν πανικοβαλλόμαστε. Δεν χρειάζεται όμως. Βοηθήστε τα να ξαναβρούν τη δύναμή τους υιοθετώντας νέες, καλές συνήθειες και βέβαια, αξιοποιώντας τις μέρες του #ΜενουμεΣπίτι για να εφαρμόσετε με συνέπεια μια εντατική αγωγή κατά της τριχόπτωσης.
Λένε πως οι αιτίες που προκαλούν την αντιδραστική ή και τη χρόνια τριχόπτωση στις γυναίκες, θυμίζουν αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλούς υπόπτους αλλά κανένα σίγουρο ένοχο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται κυρίως σε γενετικούς και σε ορμονικούς παράγοντες, επισημαίνουν όμως ότι οι αλλαγές των εποχών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η υπεριώδης ακτινοβολία, οι πολύ αυστηρές δίαιτες, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και βέβαια το στρες, ενδέχεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση τριχόπτωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 20 χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζει σταθερή άνοδο: 3 στα 4 άτομα -όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες ισχυρίζονται ότι χάνουν τα μαλλιά τους. Το πρόβλημα αρχίζει με περισσότερες τρίχες στη βούρτσα, για να ακολουθήσει η αίσθηση ότι τα μαλλιά έχουν χάσει την πυκνότητά τους, ότι δείχνουν λεπτά και άτονα, ή ότι μακραίνουν δύσκολα και να καταλήξει σε ορατή αραίωση…
Η ζωή της τρίχας κάνει κύκλους, όχι όμως πάντα ομαλούς…
Κάθε τρίχα είναι ένα μικρό όργανο που έχει την ικανότητα να ανανεώνεται αυτόνομα- κατά μέσο όρο 25 φορές σε όλη τη ζωή της- ακολουθώντας ένα κύκλο 3 φάσεων:
- Η αναγενής φάση, είναι το πρώτο στάδιο κατά το οποίο αναπτύσσεται η τρίχα. Διαρκεί από 4 έως 6 χρόνια στις γυναίκες -και από 2 έως 4 στους άνδρες. Στη φάση αυτή βρίσκεται φυσιολογικά το 85% των μαλλιών.
- Ακολουθεί η καταγενής φάση, κατά την οποία η ανάπτυξη διακόπτεται και η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση. Είναι μια μεταβατική φάση ηρεμίας που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και επηρεάζει το 1 με 2% των μαλλιών.
- Η τρίτη και τελευταία φάση, που επηρεάζει το 5 με 15% των μαλλιών, είναι η τελογενής. Η τρίχα αποκολλάται και πέφτει ενώ ο θύλακας παραμένει αδρανής για 2 έως 4 μήνες, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι ο νέος κύκλος της ζωής της .
Ο κανόνας της φύσης ορίζει ότι η καθημερινή απώλεια 50-80 τριχών από τους 100.000 περίπου θύλακες που διαθέτουμε, είναι φυσιολογική. Σε ορισμένες όμως δύσκολες ή μεταβατικές φάσεις της ζωής μας –όπως στις αλλαγές των εποχών -, ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Η αναγενής φάση διαρκεί λιγότερο και η τελογενής παρατείνεται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τριχών που πέφτουν να αυξάνεται σε βάρος των μαλλιών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Τότε μιλάμε για αντιδραστική ή εποχική τριχόπτωση. Όταν δε πρόκειται για παθολογικές καταστάσεις του τριχωτού –όπως στην περίπτωση της διάχυτης αλωπεκίας – η απώλεια μπορεί να φτάσει και τις 400 τρίχες την ημέρα!
Το στρες βλάπτει σοβαρά …και τα μαλλιά
Από όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση έντονης τριχόπτωσης, ξεχωρίζουμε το στρες, μιας και αυτόν τον καιρό μας επηρεάζει αν και με διαφορετική μορφή: ο δικαιολογημένος φόβος μας για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι κι αυτός μια ιδιαίτερα έντονη, στρεσογόνος κατάσταση . Σύμφωνα με τους δερματολόγους υπό την επίδραση τόσο του εξωγενούς – το έντονο βούρτσισμα , το styling και οι βαφές των μαλλιών- όσο και του ενδογενούς στρες- δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, ψυχική κούραση, ασθένεια- ενδέχεται να παρουσιαστεί παροδική αλλά έντονη, αντιδραστική τριχόπτωση. Ο λόγος είναι απλός: Ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει, διακόπτει προσωρινά ορισμένες από τις μη ζωτικές λειτουργίες του και η ανάπτυξη της τρίχας προφανώς είναι μια από αυτές. Όμως δεν κάνουμε πάντα τον συσχετισμό γιατί η εμφάνιση τριχόπτωσης και η στρεσογόνος αιτία που την πυροδότησε μπορεί να απέχουν χρονικά μεταξύ τους ως και 4 μήνες!
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ευτυχώς το πρόβλημα είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμο. Η τριχόπτωση μπορεί να προληφθεί, να επιβραδυνθεί ή και να αντιμετωπιστεί αν υιοθετήσουμε ορισμένες καλές συνήθειες και ακολουθήσουμε με συνέπεια μια εξειδικευμένη αγωγή για επανέλθει η ισορροπία στον κύκλο ζωής της τρίχας που έχει διαταραχθεί .
- Περιορίζουμε – όσο το δυνατόν- τις τεχνικές εργασίες για να ξεκουράζουμε τα μαλλιά μας. Αρκούμαστε, για παράδειγμα, στη βαφή και ανά διαστήματα, αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά ή περιορίζουμε το καθημερινό styling-δύο κινήσεις που μπορούμε αυτόν τον καιρό που μένουμε σπίτι, να εφαρμόσουμε πανεύκολα.
- Βελτιώνουμε το διαιτολόγιό μας. Ευεργετικά αποτελέσματα στην εποχιακή ή αντιδραστική τριχόπτωση έχουν οι βιταμίνες B5, B6 και PP , μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς τρίχας και βελτιώνουν την ποιότητά της.
- Αντικαθιστούμε το συνηθισμένο μας σαμπουάν με μια ενισχυμένη σύνθεση -κατά προτίμηση χωρίς θειικά άλατα- εμπλουτισμένη με βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα που τονώνουν το τριχωτό και χαρίζουν ενέργεια και δύναμη στα μαλλιά.
- Κάνουμε μασάζ στο τριχωτό καθημερινά, για 3 λεπτά . Η κίνηση αυτή τονώνει την μικροκυκλοφορία και διεγείρει τη ζωτικότητα του βολβού της τρίχας.
- Ακολουθούμε μια αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Η αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι αυτόν τον καιρό ίσως αποδειχθεί μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε μια εντατική θεραπεία, από την αρχή ως το τέλος-συνήθως την παρατάμε στη μέση…- αφιερώνοντας επιτέλους στα μαλλιά μας το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζονται για να …συνέλθουν και σταδιακά, να ανακτήσουν τη δύναμη και την πυκνότητά τους. Τα ενεργά συστατικά που εμπλουτίζουν τη φόρμουλα των εξειδικευμένων αυτών προϊόντων προλαμβάνουν, επιβραδύνουν και αναστέλλουν την τριχόπτωση ενισχύοντας τη φάση ανάπτυξης της τρίχας. Κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή αμπούλας και εφαρμόζονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα για διάστημα 6 περίπου εβδομάδων σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δυναμωτικά σαμπουάν. Tip: Κι εδώ το απαλό μασάζ στο τριχωτό είναι απαραίτητο, όχι μόνο επειδή ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της λοσιόν αλλά και γιατί μας διώχνει το στρες!
Πηγή: skingurus.gr