Ο τίτλος ενός βιβλίου που αρχικά παραξενεύει, μετά όμως γίνεται απόλυτα κατανοητός: 98%…Κάθε ασθενής που διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αλλά και οι οικείοι του αγωνιούν να μάθουν τις στατιστικές: τι πιθανότητες έχω να «νικήσω» την ασθένεια; Πόσο θα ζήσω; Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει η θεραπεία που θα ακολουθήσω; Το 98% αφήνει ένα 2%, που φαντάζει μικρό, εάν όμως συμβεί;
Δυστυχώς όταν μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο είναι πολύ πιθανό να εγκαταλειφθεί από το σύντροφό της, βιώνοντας μοναξιά, απόρριψη και στιγματισμό ως μη υγιής. Εδώ όμως βλέπουμε την αγάπη να μάχεται το θάνατο, το «εμείς απέναντι σε όλα» να γίνεται πράξη: «Είναι μια πρωτότυπη μαρτυρία, όχι από έναν ασθενή, αλλά από ένα σύντροφο, ο οποίος καταγράφει τη μάχη με τον καρκίνο από τη σκοπιά του «άλλου», που επίσης πονάει, αλλά συνήθως βουβά».
Ο Κώστας Γαλανούδης, λογιστής στο επάγγελμα, αποφάσισε να καταγράψει την ιστορία της γυναίκας του Παναγιώτας, που διαγνώσθηκε με καρκίνο, υποβλήθηκε σε θεραπείες, «νίκησε» προσωρινά την ασθένεια, όμως μια «δεύτερη έφοδος» της νόσου υπέβαλε το ζευγάρι σε μια σκληρή δοκιμασία.
Στην προσπάθεια του να λυτρωθεί ο ίδιος, καθώς ο πόνος του είχε ξεχειλίσει κι ήταν δύσκολα διαχειρίσιμος, εκφράστηκε με την κατάθεση των συναισθημάτων και των σκέψεων του.
Δεν είχε γραφτεί κανένα άλλο βιβλίο από σύντροφο – συνοδοιπόρο καρκινοπαθούς ο οποίος επιθυμούσε να γνωστοποιήσει το πώς νιώθει την ασθένεια και την ταλαιπωρία της, τα πάνω και τα κάτω της κι αυτός που στέκεται δίπλα στον πάσχοντα και συμπάσχει.
Από τις εκδόσεις “ΑΡΜΟΣ”.
Τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα του συγγραφέα δωρίζονται σε συλλόγους καρκινοπαθών.
Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα, Δημοσιογράφος Υγείας