5 συμβουλές για την αποφυγή των ραγάδων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Home ΟΜΟΡΦΙΑ 5 συμβουλές για την αποφυγή των ραγάδων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
pregnancy 4

Οι ραγάδες είναι βαθουλωτές, συχνά κάθετες γραμμές στο δέρμα σας που μπορεί να εμφανιστούν σε μια σειρά χρωμάτων από μωβ έως ροζ και ανοιχτό γκρι. Μπορεί να σκέφτεστε τις ραγάδες μόνο στην περιοχή που θα τεντωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τη μέση σας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα πόδια, τους γοφούς, το στήθος, τον πυθμένα ή τους μηρούς σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The woman’s Clinic.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό ραγάδων. Ενώ το 50-90% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν κάποια στιγμή ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές από αυτές θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και θα γίνουν λιγότερο εμφανείς. Ακόμη και αν είστε πιο επιρρεπείς στο να τις αποκτήσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα 5 βήματα για να αποφύγετε τις ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη.

Πάρτε τις βιταμίνες σας

Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας. Επιπλέον, οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν απλώς επειδή σας έλειπαν ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες C, E, D και ψευδάργυρος είναι μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής κατά την εγκυμοσύνη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ραγάδων. Η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι καθημερινοί στόχοι επιτυγχάνονται, και ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας παράσχει κάποια καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη προγεννητική βιταμίνη με τις συνιστώμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Η εξασφάλιση της κατανάλωσης κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης είναι ένα άλλο κλειδί προς την κατεύθυνση της πρόληψης των ραγάδων. Προκειμένου να επιτύχετε τον ημερήσιο στόχο σας για την κατανάλωση των κατάλληλων ποσοτήτων θρεπτικών τροφίμων, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε μια ποικιλία από κάθε ομάδα τροφίμων . Τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι πηγές πρωτεΐνης αποτελούν αυτές τις ομάδες. Ένα παράδειγμα ισορροπημένου γεύματος θα μπορούσε να είναι ένα μπούτι κοτόπουλου, μια γλυκοπατάτα ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και μπρόκολο με τυρί.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για πολλούς λόγους. Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε εσάς και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI), η οποία είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ένα σωστό επίπεδο ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην κόπωση, να αποτρέψει το πρήξιμο και ακόμη και να ανακουφίσει από την πρωινή ναυτία. Στην πραγματικότητα, αν αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες. Ωστόσο, αν είστε καλά ενυδατωμένες, αυτό σημαίνει ότι και το δέρμα σας είναι καλά ενυδατωμένο και μάλιστα πιο μαλακό. Με απλά λόγια, το πιο μαλακό δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει ραγάδες από ό,τι το ξηρό, τραχύ δέρμα.

Πάρτε βάρος με ρυθμό εγκεκριμένο από το γιατρό

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ραγάδες είναι να μην παίρνετε βάρος γρήγορα, καθώς οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα διαχωρίζεται γρήγορα. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το πόση αύξηση βάρους είναι κατάλληλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν πρέπει να τρώτε για δύο, μπορείτε να αυξήσετε τις θερμίδες σας. Η εύρεση της ισορροπίας για το πόσο περισσότερο πρέπει να τρώτε, χωρίς να το παρακάνετε, είναι σίγουρα εφικτή.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς, καθώς η συνολική αύξηση βάρους μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Ο αριθμός αυτός θα κυμαίνεται μεταξύ 25-35 κιλών για τους περισσότερους ασθενείς . Ωστόσο, ο ιδανικός αριθμός αύξησης του βάρους σας μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με το αν είστε υπέρβαρη ή λιποβαρής κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Απορροφήστε λίγη ηλιοφάνεια

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν εκτίθεστε στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το δέρμα σας τείνει να είναι πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικές ώστε να μην υπερθερμανθείτε ή να μην αφυδατωθείτε.

Έχοντας αυτό κατά νου, λίγα λεπτά στον ήλιο εδώ και εκεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορούν να σας δώσουν ακριβώς την ώθηση της βιταμίνης D που χρειάζεστε για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις ραγάδες.

Άμεση αντιμετώπιση νέων ραγάδων

Εάν εμφανιστούν ραγάδες, τότε μπορείτε ακόμα να δράσετε γρήγορα για να τις αντιμετωπίσετε. Στην αγορά διατίθενται πολλές κρέμες και λοσιόν που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισής τους.

Τα συστατικά στις δημοφιλείς λοσιόν για τη θεραπεία των ραγάδων κυμαίνονται από βιταμίνη Ε έως υαλουρονικό οξύ, καθώς και βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα τι μπορεί να προκαλεί τις ραγάδες και να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.