dyo-logo-200

3 αιτίες δυσπεψίας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Πολλοί από εμάς θα βιώσουμε δυσπεψία κάποια στιγμή στη ζωή μας – ένα αίσθημα καύσου ή φουσκώματος στην κοιλιά μας. Ο κορυφαίος γαστρεντερολόγος Dr. Michael Mendall εξηγεί:

Τι προκαλεί δυσπεψία;

Είναι καλύτερο να σκεφτείτε τη δυσπεψία (δυσπεψία) ως 3 διαφορετικούς τύπους:

  • παλινδρόμηση οξέος
  • πεπτικό έλκος
  • φούσκωμα/κοιλιακό άλγος

Τα αίτια της δυσπεψίας έχουν αλλάξει αρκετά γρήγορα τα τελευταία 20-30 χρόνια. Πριν από περίπου 20 χρόνια, τα πεπτικά έλκη ήταν τα πιο συνηθισμένα, τώρα τα έλκη είναι πραγματικά πολύ σπάνια. Μπορεί να προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Μία από τις πιο συχνές αιτίες σήμερα είναι η παλινδρόμηση οξέων, η οποία προκαλείται από αδυναμία της βαλβίδας στο κάτω άκρο του οισοφάγου. Αυτό μπορεί να προκύψει από την παχυσαρκία, τη φυσιολογική γήρανση ή άλλα φυσικά αίτια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Top Doctors UK.

Ο άλλος κοινός τύπος είναι το φούσκωμα ή η γενική κοιλιακή δυσφορία – μια μορφή συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτό προκαλείται από τροφική δυσανεξία, παχυσαρκία ή μη σωστή πέψη των τροφών.

almorabig

Άλλοι κίνδυνοι:

Αυτό που μοιάζει με δυσπεψία μπορεί μερικές φορές να είναι ένα άλλο πρόβλημα υγείας που εκδηλώνεται ως κοιλιακός πόνος ή αίσθημα καύσου, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές, αυτό που νομίζατε ότι ήταν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι κάτι πιο δυσοίωνο:

  • Καρκίνος – μερικές φορές ο καρκίνος τόσο μέσα στο πεπτικό σύστημα, όσο και αλλού στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με δυσπεψία.
  • Το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα δυσπεψίας – μπορεί να κάνει το έντερό σας πιο ευαίσθητο.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία;

Για την παλινδρόμηση, τα καλύτερα πράγματα είναι τα αντιόξινα, φάρμακα όπως η ρανιτιδίνη, ή ισχυρότεροι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή.

Για το πεπτικό έλκος, το οποίο εκδηλώνεται ως καύσος/καυστικός πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, τα φάρμακα για την παλινδρόμηση μπορεί να λειτουργήσουν, αλλά συχνά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Τα αντιόξινα που περιέχουν υποσαλικυλικό βισμούθιο συνιστώνται από ορισμένους γιατρούς. Για το φούσκωμα, τα φάρμακα IBS που περιέχουν μεβεβερίνη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσπεψίας. Οι αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά – για παράδειγμα, η αποφυγή του σιταριού βοηθά πολλούς ανθρώπους.

Υπάρχουν και άλλες θεραπείες, αλλά αυτές πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη δυσπεψία;

Μπορείτε να αποφύγετε τη δυσπεψία χάνοντας βάρος, κάνοντας τακτική άσκηση και αποφεύγοντας να τρώτε μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελεί παράγοντα, οπότε η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσπεψίας.

Εάν ξαφνικά αρχίσετε να έχετε επίμονη δυσπεψία, ιδίως εάν είστε άνω των 40 ετών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao