10 πρόωρα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Home ΥΓΕΙΑ 10 πρόωρα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας και δεν πρέπει να αγνοήσετε
girl liver

Το συκώτι του ανθρώπου είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του  οργανισμού μας και απαραίτητο για την ζωή μας. Εκτελεί πάρα πολλές λειτουργίες που καθιστούν σημαντικό ώστε πρέπει να προσέχετε την υγεία του ήπατος σας. Εδώ είναι τα συμπτώματα ηπατικής βλάβης που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη:

  1. Αλλαγές στο δέρμα και στα νύχια

Ένα ορατό σύμπτωμα ηπατικής βλάβης αλλάζει στο χρώμα του δέρματός σας. Εάν το δέρμα σας αρχίσει να γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο ή κιτρινωπό και τα άκρα των νυχιών σας γίνουν κίτρινα, το συκώτι σας δεν λειτουργεί καλά και απαιτεί βοήθεια. Κίτρινες αποχρώσεις στο δέρμα προκαλούνται από το ήπαρ που δεν αποβάλλει τις  τοξίνες και σαν αποτέλεσμα έχει την συσσώρευση χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα. Διάφορα προβλήματα νυχιών, όπως ανοιχτόχρωμα νύχια, λευκά ΄΄σκασίματα΄΄ στα νύχια και ακμές νυχιών σχετίζονται επίσης με ηπατικά προβλήματα.

  1. Κοιλιακές αλλαγές

Το ήπαρ βρίσκεται κοντά στο θώρακα. Όταν η υγεία του ήπατος αρχίζει να επιδεινώνεται προκαλεί πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα και στα πλευρά. Ασκίτης (πρήξιμο στην κοιλιά-συγκράτηση υγρών) μπορεί να αναπτυχθεί εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί.

  1. Συχνή αποβολή αερίων

Εάν συχνά πάσχετε από αίσθηση αερίου που συνοδεύεται από πίεση στα κόπρανα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το συκώτι δεν είναι σε θέση να εκκρίνει πεπτικά υγρά που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση της τροφής. Σημαίνει επίσης ότι το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται από ηπατικά προβλήματα.

  1. Συνεχής κόπωση

Όταν το συκώτι διαλύει τα τρόφιμα, απελευθερώνει ενέργεια που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Η κόπωση εύκολα είναι ένα σημάδι έλλειψης ενέργειας που μπορεί να δείξει ότι το συκώτι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

  1. Αλλαγή στην απόχρωση των ούρων

Όταν το ήπαρ μας αρχίζει να καταστρέφεται, το χρώμα των ούρων αλλάζει σε πιο σκούρες παραλλαγές του κίτρινου. Μπορεί επίσης να γίνει αιματηρό. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή χρώματος οφείλεται στην αφυδάτωση, εάν όμως  καταναλώνετε επαρκή υγρά, αυτό δείχνει κακή υγεία του ήπατος.

  1. Φαγούρα στο δέρμα

Ένας δείκτης ηπατικών προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα είναι ο κνησμός. Εάν εντοπίσετε φαγούρα στο δέρμα σας που συνεχώς χειροτερεύει, είναι ένα σημάδι ηπατικών προβλημάτων.

  1. Ναυτία

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία και η παλινδρόμηση οξέος, είναι συμπτώματα ηπατικής βλάβης. Εάν τα πεπτικά προβλήματα ή η ναυτία δεν βελτιωθούν με τις διατροφικές αλλαγές, αυτό είναι ένα σημάδι ηπατικής βλάβης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έμετο.

  1. Μεγάλη απώλεια βάρους

Η ξαφνική και μη προγραμματισμένη απώλεια βάρους μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύμπτωμα ηπατικής βλάβης. Εάν χάνετε βάρος χωρίς την θέληση σας μπορεί να οφείλεται στην απώλεια της όρεξης που συμβαίνει όταν το συκώτι εξασθενεί καθιστώντας σας αδύνατο και υποσιτισμένο.

  1. Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος, ειδικά στα πόδια, είναι ένα σημάδι αδύναμου ήπατος. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως οίδημα και μοιάζει με πρήξιμο, μπορεί να συμβεί στους αστραγάλους, τα χέρια, τα πόδια και τους μηρούς σας. Εάν πατήσετε απαλά με το δάχτυλο σας  σε μια πρησμένη περιοχή, το αποτύπωμα θα παραμείνει λίγα δευτερόλεπτα.

  1. Αλλαγή στα κόπρανα

Οι αλλαγές στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα στο ήπαρ. Εάν παρατηρήσετε ίχνη αίματος στο μπάνιο, καλέστε το γιατρό σας. Άλλα σημεία ηπατικής βλάβης που σχετίζονται με κόπρανα μπορεί να περιλαμβάνουν περιόδους δυσκοιλιότητας ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

https://www.positivemed.com/2013/09/30/10-early-signs-liver-problems/

 

 

 


Η Health Editor Προτείνει: