10 οφέλη από την επίσκεψη σε ένα spa

Home ΥΓΕΙΑ 10 οφέλη από την επίσκεψη σε ένα spa
spa relax health

Τα spa δεν είναι πλέον μια πολυτέλεια, αλλά μια ανάγκη.
Είτε μιλάμε για μια επίσκεψη σε ένα day spa κοντά σας, είτε για μια εκδρομή ή διακοπές σε ένα ξενοδοχείο με spa, είτε για μια απόδραση ανανέωσης σε ένα destination spa τα οφέλη που μπορείτε να απολαύσετε είναι πολλά και ποικίλα.
                Αντίθετα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι τα spas είναι ακριβά και είναι για αυτούς που έχουν πολύ χρόνο για χαλάρωση, τα spas πλέον δεν είναι μόνο μια πολυτέλεια, αλλά εξελίσσονται σε ένα είδος ανάγκης. Στη σημερινή εποχή με το στρες να υπάρχει παντού και συνεχώς να εντείνεται, την παχυσαρκία το ίδιο και τα επακόλουθα προβλήματα υγείας να αυξάνονται, τα spas προσφέρουν ένα καταφύγιο ανάπαυσης και αναζωογόνησης, σωματικής και ψυχικής, είτε αυτό είναι για 1-2 ώρες (day spa) είτε για λίγες μέρες (resort/destination spa).
                Μια επίσκεψη σε spa είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χαλαρώσετε, να ξεφύγετε έστω και για λίγο από όλες τις σκοτούρες, να απαλλαγείτε από ενοχλήσεις και να ξανανιώσετε. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι εταιρείες που πλέον τα χρησιμοποιούν για τόπο εταιρικών συναντήσεων, αλλά και μέρος προγραμμάτων ανταμοιβής και απόδρασης, ενώ υπάρχουν και οργανωμένα εταιρικά προγράμματα ευεξίας μέσα στις εταιρείες (corporate wellness).
Υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές προτάσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Μερικά από τα οφέλη.

 1. De – stress. Ένα θεραπευτικό, χαλαρωτικό μασάζ θα σας χαλαρώσει και θα σας καλμάρει. Μπορείτε να το συνδυάσετε μάλιστα με μια σάουνα ή ένα χαμάμ πριν ή μετά και να διώξετε έτσι όλα τα «βάσανα» που σας ταλαιπωρούν, έστω και για μια μέρα ή λίγες ώρες. Φυσικά ταυτόχρονα θα απαλλαγείτε κι από σωματικούς πόνους κι άλλες ενοχλήσεις.
 2. Σωματική υγεία. Ο σωστά εκπαιδευμένος θεραπευτής σας μπορεί να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία ή μέρη του σώματος σας που είναι πολύ σφιχτά/πιασμένα και να δουλέψει περισσότερο σε αυτά για να βοηθήσει να χαλαρώσουν και να «ξεπιαστούν”, ώστε να μην σας ενοχλούν. Επίσης μπορεί να σας μάθει πώς να χαλαρώνετε του μύες σας και να σας δώσει συμβουλές για σωστή διατροφή και έναν υγιή τρόπο ζωής.
 3. Ψυχική υγεία. Η επίσκεψη σε ένα spa θα σας χαλαρώσει αμέσως, ενώ παράλληλα θα σας τονώσει σωματικά και ψυχικά. Ένα μασάζ ποδιών, ένα ραντεβού ρεφλεξολογίας μπορεί να σας αναζωογονήσει και να ανανεώσει όχι μόνο τα κουρασμένα σας πόδια, αλλά και όλο σας το σώμα και να φτιάξει τη διάθεσή σας. Θεραπείες προσώπου και σώματος, καθώς και μανικιούρ – πεντικιούρ μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να έχετε πολύ καλύτερη διάθεση.
 4. Έλεγχος βάρους. Αν πάτε σε ένα resort / destination spa για 1-2 ή περισσότερες εβδομάδες θα μπορέσετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ελέγχου σωματικού βάρους και να πάρετε συμβουλές για το πώς θα το συνεχίσετε και μετά την αναχώρηση σας.
  Υπάρχουν πλέον πολλά spas με πολύ οργανωμένα προγράμματα ελέγχου σωματικού βάρους, με διατροφική υποστήριξη και πρόγραμμα σωματικών δραστηριοτήτων, κάποια μάλιστα και με εξετάσεις δεικτών υγείας για πληρέστερη υποστήριξη.
 5. Αποτοξίνωση. Η απομάκρυνση των τοξινών και των επιπλέον υγρών από το σώμα. Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσει στα φουσκώματα και την κατακράτηση υγρών, τα οποία σίγουρα θα σας ανακουφίσουν. Πολλά spas έχουν προγράμματα διατροφής με δίαιτα μόνο με ειδικούς χυμούς, καθώς και προγράμματα καθαρισμού του παχέος εντέρου.
 6. Γήρανση. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Φροντίζοντας το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας, μπορεί να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης. Ένα θεραπευτικό μασάζ θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και ένα χαλαρωμένο σώμα οδηγεί σε λιγότερο στρες. Οι θεραπείες προσώπου και άλλες θεραπείες ομορφιάς και περιποίησης του δέρματος και του σώματος θα σας κάνουν να δείχνετε και να νιώθετε νεότεροι.
 7. Κυκλοφορικό. Βελτίωση του κυκλοφορικού και διαχείριση της πίεσης. Θεραπείες όπως υδροθεραπεία, μασάζ, θεραπείες με ζέστη και άλλες θεραπείες σώματος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη ρύθμιση της πίεσης.
 8. Ευλυγισία και αναπνευστικό. Υπάρχον πάρα πολλά spa που έχουν προγράμματα Pilates ή Yoga. Αυτά τα δύο προγράμματα μπορούν να δυναμώσουν το αναπνευστικό σύστημα, τον τρόπο που αναπνέετε και να βελτιώσουν την ευλυγισία σας, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες τραυματισμών.
 9. Ποιότητα ύπνου. Όταν το σώμα και το πνεύμα είναι ελεύθερα από εντάσεις και στρες ο ύπνος είναι ευκολότερος και καλύτερος.
 10. Πόνοι και ενοχλήσεις. Τα μασάζ, η υδροθεραπεία και οι θεραπείες με ζέστη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πόνων. Υπάρχουν πλέον και τα λεγόμενα medical spas που προσφέρουν θεραπευτικά προγράμματα για προβλήματα αρθρίτιδας για παράδειγμα, ή νευρικές διαταραχές καθώς και πολλά άλλα θέματα υγείας.