Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από τα ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας για διάγνωση και σωστή θεραπεία, γιατί στα σωστά χέρια η ημικρανία υποχωρεί!
Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες χάνουν στιγμές και χαρές από τη ζωή τους λόγω κρίσεων ημικρανίας και κεφαλαλγίας τύπου τάσεως. Σήμερα, οι ασθενείς δεν είναι πλέον αβοήθητοι: με τη βοήθεια των ειδικών ιατρείων κεφαλαλγίας αλλά και των νέων θεραπειών, τόσο οι πάσχοντες όσο και οι οικογένειές τους μπορούν να κερδίσουν μέρες χωρίς πόνο, μπορούν να κερδίσουν πίσω τη ζωή.
Πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 Ελλήνων ηλικίας 18 ως 65 ετών έδειξε ότι η ημικρανία που προκαλεί αναπηρία λόγω μείωσης δραστηριοτήτων προσβάλλει το 8% των Ελλήνων (610.000 Έλληνες), ενώ η κεφαλαλγία τύπου τάσεως ποσοστό 4% (280.000 Έλληνες). Συνολικά δηλαδή 11% (900
.000 περίπου Έλληνες ηλικίας 18-65 ετών). Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, είναι ότι 70.000 Έλληνες/Ελληνίδες αυτής της ηλικίας έχουν χρόνια ημικρανία, δηλαδή σχεδόν καθημερινή ημικρανία, μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη αναπηρία και σχετίζεται με κατάχρηση φαρμάκων και κατάθλιψη.
Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν σταθερά περισσότερο τις γυναίκες, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής εξήγηση για αυτό. Προφανώς οι λόγοι είναι γενετικοί, γονιδιακοί δηλαδή, αν και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη κάποιο φυλοσύνδετο γονίδιο που να εδραιώνει αυτή την άποψη. Επιπλέον, είναι γνωστό από παλιά ότι οι ορμόνες της αναπαραγωγής προκαλούν ημικρανία στις γυναίκες και αυτό έχει αποδειχθεί πειραματικά.
Διάγνωση
Η διάγνωση της ημικρανίας είναι καθαρά κλινική, δεν υπάρχει συγκεκριμένος βιολογικός δείκτης για τη διάγνωσή της, όπως π.χ. η μαγνητική τομογραφία στην πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτό εν μέρει δικαιολογεί την υποτίμηση της ημικρανίας και το στιγματισμό της ως μια «υποκειμενική κατάσταση», δηλαδή εύκολα υποκρινόμενης. Ωστόσο, σιγά σιγά και η ιατρική κοινότητα αντιλαμβάνεται πως η ημικρανία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια πόνου και αναπηρίας. Κοινωνικά, εξακολουθείται να υποτιμάται, όπως και οικογενειακά μερικές φορές. Τόσο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κεφαλαλγίας όσο και η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την άποψη και σταδιακά διαπιστώνονται αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές.
Αντιμετώπιση
Στην ημικρανία, η θεραπεία αλλάζει εντελώς με την προσθήκη των μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν στο πεπτίδιο CGRP, έναν διαβιβαστή των σημάτων πόνου στην περιοχή της κεφαλής. Εμποδίζοντας τη λειτουργία αυτού του πεπτιδίου με τα μονοκλωνικά αντισώματα, μειώνονται σημαντικά οι κρίσεις ημικρανίας. Για πρώτη φορά στην προφύλαξη της ημικρανίας αναπτύσσονται φάρμακα απόλυτα ειδικά για την ημικρανία, που σημαίνει πρακτικά σημαντικά ασφαλέστερα από ό,τι τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιεπιληπτικά που σήμερα χρησιμοποιούμε. Επίσης, συσκευές νευροδιέγερσης που μελετώνται ή χρησιμοποιούνται ήδη προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα με μεγάλη ασφάλεια.
Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας. Τα δημόσια ιατρεία κεφαλαλγίας που πληρούν βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Δεν διαφέρουν από τα ευρωπαϊκά, παρά μόνο στον αριθμό τους, είναι δηλαδή πολύ λίγα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα πρωτοβάθμια ιατρεία κεφαλαλγίας, τα οποία η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προσπαθεί να αυξήσει. Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από αυτά για διάγνωση και σωστή θεραπεία, γιατί στα σωστά χέρια η ημικρανία υποχωρεί και ο ασθενής μαζί με την οικογένειά του ξαναπαίρνουν στα χέρια τους τις χαμένες ημέρες του πόνου.