Οι σύνθετες επιπτώσεις της ψωρίασης

Home ΥΓΕΙΑ Οι σύνθετες επιπτώσεις της ψωρίασης
psoriasi 1

Η ψωρίαση είναι πολύ περισσότερα από μία ασθένεια του δέρματος. Είναι μία σοβαρή νόσος με αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και την ψυχολογία των ασθενών.

 

Η ψωρίαση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια

«Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συννοσηροτήτων» επεσήμανε ο κ. Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης  Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».  Ο κ. Λούμος εξήγησε πως οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιακού επεισοδίου και 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου του Crohn’s  και Διαβήτη Τύπου 2, ενώ παρουσιάζουν και ροπή προς την παχυσαρκία, την υπέρταση και την κατάθλιψη. Συμπερασματικά, «η ψωρίαση μπορεί να συντομεύσει τη προσδόκιμο ζωής κατά  10 χρόνια  ή περισσότερο».

ψωρίαση κατάθλιψηΒαρύ το ψυχολογικό στίγμα, ειδικά για τις γυναίκες

Η δερματική αυτή νόσος επιβαρύνει καταλυτικά την ψυχολογία των ασθενών. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, οι ασθενείς με ψωρίαση νιώθουν  αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, θυμό ή απελπισία και εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονικών τάσεων.

Οι γυναίκες ασθενείς  βιώνουν ακόμα πιο έντονα τον στιγματισμό της ψωρίασης και περιορίζονται όχι μόνο στις σωματικές τους δραστηριότητες, αλλά και σε άλλα πρακτικά ζητήματα, όπως το πώς θα βαφτούν, πώς θα φτιάξουν τα μαλλιά τους ή πώς θα ντυθούν. Επιπλέον, για το γυναικείο φύλο, επιτακτική είναι η ανάγκη για πρόσβαση σε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες κατά την κύηση και τον θηλασμό.

Νέες θεραπείες δίνουν ελπίδα

Τα καλά νέα είναι ότι οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν δερματική κάθαρση στην πλειοψηφία των ασθενών και σημαντική ύφεση της νόσου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμ. Β’ , Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσ. «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ», κυρία Χαριτωμένη Βαβούλη, «τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της ψωρίασης αποτελεί πεδίο συνεχούς έρευνας. Η προοδευτική κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών του νοσήματος και η αλματώδης εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν φέρει επανάσταση. Νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν κυκλοφορήσει και άλλες βρίσκονται υπό μελέτη και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μελλοντικά. Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση, τη βαρύτητα, τις συννοσηρότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν δερματική κάθαρση στην πλειοψηφία των ασθενών και σημαντική ύφεση της νόσου για μεγάλα χρονικά διαστήματα».