Η κακή στοματική υγιεινή ένοχη για καρκίνο

Home ΥΓΕΙΑ Η κακή στοματική υγιεινή ένοχη για καρκίνο
troubled woman 1024x1024

Μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και στον καρκίνο του παγκρέατος, ένα από τα πιο «δύσκολα» είδη καρκίνου, ανακάλυψαν πρόσφατα Φινλανδοί και Σουηδοί ερευνητές. Αναλύοντας στοιχεία από 70.000 ανθρώπους, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Iνστιτούτο Karolinska της Σουηδίας ανακάλυψαν για πρώτη φορά πως οι μολυσματικοί παράγοντες των βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα συμμετέχουν στους κεντρικούς μηχανισμούς της καταστροφής των ιστών που προκαλεί ο καρκίνος.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα συμπεράσματά τους ανοίγουν το δρόμο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος  και μάλιστα χωρίς κόστος.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο. Κι άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου και του δέρματος), αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν
το πώς συμβαίνει αυτό: ότι, δηλαδή, τα βακτήρια του στόματος «μετοικούν» σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας όγκους.