Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων

Home ΥΓΕΙΑ Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων
Νέες θεραπείες βάζουν τέλος στις ημικρανίες
Το περιοδικό ΔΥΟ παρευρέθηκε την Πέμπτη 31 Οκτώβρη 2019 στην άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων».

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση ποδιού στην ιστορία.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Αναστάσιο Χατζή, μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ και πρώην Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης  κεντρικοί ομιλητές ήταν οι: Α. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου  Ιατρικού Συλλόγου , Ι. Μπολέτης Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Διευθυντής Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο, Ι. Φούζας Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων & Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων νεφρού – ήπατος στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Α. Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Β. Βουγάς , εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων & Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Α. Κοτανίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Ε. Μουλούδη, Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Α. Τσιρογιάννη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας.

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα

Από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσαν στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές, προέκυψε πως η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων, με απογοητευτικούς αριθμούς τόσο ως προς τις δωρεές όσο και ως προς τους χρόνους αναμονής. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει πως:

  • Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο.
  •  Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, με αποτέλεσμα το 60% των νεφροπαθών να πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.
  • Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μεταμόσχευση στο εξωτερικό άγγιξε τα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή στις 150-200 χιλ. ευρώ.
  • Το 65% των Ελλήνων δηλώνει ελλιπώς ενημερωμένο σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. 

Η ανάγκη εθνικού σχεδίου δωρεάς οργάνων

Το περιοδικό ΔΥΟ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια βελτίωσης  αυτών των δεδομένων. Η δωρεά ανθρωπίνων οργάνων αποτελεί ένα πραγματικό δώρο ζωής, για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι απόγονοι του Ιπποκράτη: δωρητές, Πολιτεία και θεσμοί.

δωρεα οργανων