Tο γλυκό ή αλλιώς τα γλυκά των εορτών έχουν ιδιαίτερη θέση στην προετοιμασία του νοικοκυριού για να υποδεχθεί τις Άγιες μέρες. Έρχονται από τα βάθη των αιώνων, από ένα πολιτισμό με μεγαλείο, ακόμα και στα μικρά, απλά, καθημερινά, πέρασαν με σεβασμό στην παράδοση από μάνα σε κόρη και στις γενιές που ακολούθησαν. Δε φτιάχνονται μόνο για να ευχαριστήσουν τη γεύση μας, αλλά κυρίως γιατί ξυπνούν μνήμες, δημιουργούν συναισθήματα, συνειρμούς, συνδυάζονται με εικόνες, μυρωδιές του σπιτιού την ώρα του ψησίματος και της προετοιμασίας, αποτελούν ερείσματα ζωής και δημιουργούν την προσμονή της γιορτής.
Η γαστρονομική παράδοση, συνυφασμένη με μύθους, ήθη, έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις, είναι συνείδηση, αίσθημα, ένστικτο, αλλά και εμπειρία και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά.
Ακόμα και τα πιο πολυάσχολα άτομα, θα φτιάξουν κάτι στο σπίτι αυτή την περίοδο, σωστά; Για να μυρίσει το σπίτι γιορτές!
Τι κάνουμε όμως σήμερα που ο τρόπος της ζωής μας δεν καταναλώνει τόσο εύκολα τις extra θερμίδες που έχουν τα γλυκά, όσο την εποχή των προγόνων μας; Είτε έχουμε προβλήματα υγείας, είτε προσέχουμε τη διατροφή μας και αποφεύγουμε ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι και πολλές θερμίδες, δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε ή θα απαλείψουμε τις παραδόσεις μας, τον «πυρετό» της προετοιμασίας, τις μυρωδιές από τα υλικά και το ψήσιμο στο φούρνο των γλυκών των γιορτών.
Υπάρχουν επιλογές που καλύπτουν «παράδοση και γεύσεις» χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία μας. Εκσυγχρονισμός λοιπόν στις «μαμαδίστικες» γλυκές συνταγές και η κάλυψη μιας ουσιαστικής ανάγκης χωρίς τύψεις, με τον πιο ανώδυνο τρόπο!
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και σοκολάτα
Αμυδγαλωτά αντί για κουραμπιέδες
Δείτε τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε στο Αφιέρωμα των Χριστουγέννων και ανακαλύψτε μυστικά αλλά και μυρωδιές που θα σας ταξιδέψουν στα παιδικά σας χρόνια.