smiley-woman-posing-beach-side-view

Σβήστε τα σημάδια του ήλιου από το δέρμα σας!

Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγος

 

Ρυτίδες, τραχύ δέρμα, χαλάρωση και δυσχρωμίες, είναι τα κυριότερα σημάδια της φωτογήρανσης στο δέρμα μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περιποίηση στο σπίτι δεν αρκεί. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο ιατρείο όμως, μπορούμε να σβήσουμε τα σημάδια του ήλιου στο δέρμα μας και να αποκτήσουμε πιο νεανική όψη.

 

Τα περισσότερα εμφανή σημάδια της γήρανσης του δέρματος είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής καθημερινής έκθεσής μας στον ήλιο. Χρειάζονται από 10 μέχρι και 40 χρόνια για να γίνει εμφανής αυτή η καταστροφή. Η φωτογήρανση έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Πριν το 1920 ήταν περίεργο άτομα της μεσαίας και της ανώτερης τάξης να θέλουν μαυρισμένο δέρμα, γιατί μόνο οι εργάτες ήταν μαυρισμένοι από τον ήλιο.

Αργότερα, η Coco Chanel λάνσαρε τη μόδα του απόλυτα λευκού ρούχου, που αναδεικνύεται με ένα μπρούτζινο μαύρισμα. Το μαύρισμα τότε σήμαινε ότι το άτομο είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεκουράζεται στον ήλιο, ενώ οι εργάτες δούλευαν μέσα στα εργοστάσια. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το οποίο συνήθως σημαίνει περισσότερη ώρα έξω στον ήλιο. Επιπλέον, οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο και προτιμούν να ζουν σε ζεστά μέρη, όπου η ηλιακή καταστροφή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η φωτογήρανση ξεκινάει από την εφηβεία, αρχίζει να διαφαίνεται κλινικά στη δεκαετία των 20 και ξεκάθαρα διαπιστώνεται στη δεκαετία των 30. Γενικά, στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές της δεκαετίας των 30 τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης (ελαφριά καταστροφή) κάνουν την εμφάνισή τους.

 

Η υπεριώδης ακτινoβoλία

Oι φωτoκαταστρoφικές δράσεις της ηλιακής ακτινoβoλίας στo δέρμα επηρεάζoνται από: την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της έκθεσης στoν ήλιo. Η UVC φιλτράρεται από τo όζoν και δεν φθάνει στη γη. Η UVB μας διαπερνά όλo τo χρόνo και απoδεσμεύει μεγάλη ενέργεια στην κερατίνη και τις επιφανειακές στoιβάδες της επιδερμίδας. Περίπoυ τo 40% της UVB, διαπερνά την κερατίνη. Η έκθεση στην UVB πρoκαλεί έγκαυμα και μελάγχρωση. Η UVA, απoδεσμεύει χαμηλότερη ενέργεια στo δέρμα (λόγω μεγαλύτερoυ μήκoυς κύματoς), αλλά τo διαπερνά πιo βαθιά, φθάνoντας μέχρι τo υπoδόριo λίπoς. Πρoκαλεί μελάγχρωση χωρίς ερύθημα, αλλά είναι υπεύθυνη μακρoχρόνιων καταστρoφικών επιδράσεων στo δέρμα. Η διείσδυση της ηλιακής ακτινoβoλίας στo δέρμα είναι ανάλoγη με τo μήκoς κύματoς και εξαρτάται από: α) την πάχυνση της κερατίνης, β) την πoσότητα της μελανίνης και γ) τo βαθμό αιμάτωσης.

 

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ: Το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ λόγω της καταστροφής του υδρολιπιδικού φιλμ και της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας.

ΡΥΤΙΔΕΣ: Δημιουργούνται λόγω της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και αυξάνονται με την αφυδάτωση του δέρματος.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Αυτό συμβαίνει καθώς το δέρμα δεν έχει επαρκή ελαστικότητα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαρύτητας και έτσι χαλαρώνει.

ΩΧΡΟ ΔΕΡΜΑ: Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος καταστρέφονται και μειώνονται. Σ’ αυτό οφείλεται η ελαφρά κίτρινη απόχρωση του δέρματος. Στην πραγματικότητα το δέρμα παρουσιάζει ανεπάρκεια σε αιμοφόρα αγγεία.

ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ: Eμφανίζονται ως εντονότερος χρωματισμός του δέρματος σε κάποιες περιοχές και ως καταστροφή των χρωστικών κυττάρων σε περιοχές που το δέρμα είναι πιο ανοιχτό. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε άτομα με σκούρο δέρμα και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα του μελαχρινού και του μαύρου δέρματος.

ΗΛΙΑΚΟΙ ΦΑΓΕΣΩΡΕΣ: Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής, τα μεγάλα “μαύρα στίγματα” (φαγέσωρες) εμφανίζονται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη και το μέτωπο. Η αιτία είναι ο υπερβολικός αριθμός των ελεύθερων κερατινοκυττάρων που αναμειγνύονται με το σμήγμα και φράζουν τους πόρους.

ΗΛΙΑΚΗ (ΑΚΤΙΝΙΚΗ) ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ: Τα ηλιακά σημάδια (ή η υπερκεράτωση) τελικά προκαλούνται από την καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί ακτινοβολία και τα οποία τότε αναπτύσσονται ως υπερκεράτωση ή καρκίνος του δέρματος.
ΕΛΑΣΤΩΣΗ (ELASTOSIS): γνωστή επίσης ως “δέρμα χήνας”, “λαιμός γαλοπούλας”, παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα. Αυτό συμβαίνει γιατί το υλικό της ελαστίνης σχηματίζει συμπαγή μάζα. Φαίνεται ότι οι ελαστικές ίνες σπάνε εξαιτίας της έκθεσης στις ακτίνες UV και όταν σπάσουν απότομα, διασκορπίζονται σε μικρές μπάλες. Αυτή η ηλιακή καταστροφή είναι μόνιμη και πολύ λίγα μπορούμε να κάνουμε για να τη θεραπεύσουμε.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Από τη στιγμή που το δέρμα έχει υποστεί φωτογήρανση η απλή περιποίηση με προϊόντα για χρήση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ακολουθηθούν εντατικές – ειδικές θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους γιατρούς και μόνο. Η περιποίηση στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα καλλυντικά που θα περιέχουν ουσίες, όπως η βιταμίνη Α, C, ή Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το συνένζυμο Q10, το λιποϊκό οξύ κ.ά., σε συγκεντρώσεις που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος. Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης γίνονται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους, εξατομικεύοντας κάθε περίπτωση. Ο γιατρός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε θεραπείες με: Laser (Laser αναζωογόνησης – Laser Fractional)

Peelings: Χημική αποφλοίωση με ουσίες AHA, BHA, TCA, κ.ά. Microdermabrasion Μεσοθεραπεία: Με αντιοξειδωτικές ουσίες.

Laser ανάπλασης: (fractional) Η ευεργετική δράση του fractional laser επιτυγχάνει απαλότερη υφή δέρματος – σύσφιξη πόρων – μείωση ερυθρότητας δυσχρωμιών και ρυτίδων.

Peelings: είναι η διαδικασία εφαρμογής φυσικών οξέων στο δέρμα με στόχο την αναγέννηση των ιστών. Επιτυγχάνεται καλύτερος δερματικός τόνος – βελτιωμένο χρώμα (φωτεινότερο) – μαλακότερη υφή – μείωση δυσχρωμιών και ρυτίδων.

Μικροδερμοαποξεση: είναι η μέθοδος με την όποια απομακρύνουμε την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, προάγοντας έτσι νέα, υγιή, ελαστική, λεία και καθαρή επιδερμίδα.

Αεροθεραπεία: είναι ενέσιμη (ή μη ενέσιμη) θεραπεία αντιγηρανσης η οποία προσφέρει ανανέωση λάμψη και βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα.

Dermainfusion: Το πλέον προηγμένο σύστημα διαθερμικής διείσδυσης χωρίς ενέσεις που είναι ενισχυμένο με ταυτόχρονη θεραπεία υδρομικροδερμοαπόξεσης. Επιτυγχάνει κυτταρική αναζωογόνηση εξάλειψη δυσχρωμιών κηλίδων και λεπτών ρυτίδων καθώς και σύσφιξη δέρματος σε μια μόνο θεραπεία.

Tight lift: Πρόκειται για την μοναδική κ πρωτοπόρα θεραπεία που προσφέρει πλήρη επαναδόμηση (lifting χωρίς χειρουργείο όλων των λειτουργειών του δέρματος με ορατά αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία.

Θεραπεία Autosoma – PRP: Είναι η θεραπεία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια στην αναζωογόνηση του δέρματος. Αποσκοπεί στην ανάπλαση των ιστών αξιοποιώντας τα ενεργά αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς.