Πρόκειται για την ανώμαλη συσσώρευση λίπους και την κατακράτηση υγρών ανάμεσα στο δέρμα και την αμέσως από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό. Εξαιτίας της κακής τοπικής αιμάτωσης, τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής δεν τρέφονται καλά και συνεπώς ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί σε εκείνα τα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερη ανάγκη για να τραφούν. Η ανομοιογενής εναπόθεση λίπους, νερού και τοξινών οδηγεί σε αύξηση του όγκου των συγκεκριμένων λιποκυττάρων. Έτσι δημιουργείται κακή αιματική κυκλοφορία και μείωση της οξυγόνωσης του ιστού με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του και να γίνεται ινώδες και τραχύ. Σταδιακά το δέρμα αποκτά την αντιαισθητική όψη της ”φλούδας πορτοκαλιού”.
Σημεία που εμφανίζεται:
Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Τα σημεία του σώματος που κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της είναι οι γλουτοί, η κοιλιά, οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια, τα γόνατα και τα μπράτσα.
Στάδια:
Μπορούμε να πούμε πως η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε τέσσερα στάδια, ανάλογα την ένταση του προβλήματος, όπου ξεκινάει με το να είναι ορατή μόνο υπό πίεση του δέρματος και φτάνει στο να είναι εμφανής η πρόπτωση του δέρματος, χωρίς πίεση αυτού.
Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας;
Πολλοί και ποικίλοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας: Το φύλο, η κληρονομικότητα, η ορμονική δυσλειτουργία, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή – η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων και λιπών έχει επιβαρυντική δράση, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-, η δυσκοιλιότητα, το στρες -που προκαλεί έκκριση αυξημένων ποσοτήτων αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία και ο μεταβολισμός-, η εγκυμοσύνη και η λοχεία -όπου οι ορμονικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν αυτές τις περιόδους θεωρούνται υπεύθυνες για την ενεργοποίηση των βασικών μηχανισμών δημιουργίας κυτταρίτιδας-, επίσης η κλιμακτήριος -όπου λόγω ορμονικών διαταραχών μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί το ήδη υπάρχον πρόβλημα-ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Γυναικεία αποκλειστικότητα:
Το γυναικείο σώμα παρουσιάζει αυξημένη τάση να αποθηκεύει λίπος, για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η κυτταρίτιδα έχει να κάνει και με τις ορμόνες, τις ορμονικές διαταραχές και τις συνέπειές τους, γι’ αυτόν το λόγο παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Οι γυναίκες “μεσογειακού τύπου”, με τονισμένη περιφέρεια, ταλαιπωρούνται περισσότερο, αφού, εξαιτίας του σωματότυπού τους, είναι πολύ πιο πληθωρικές, ειδικά στις περιοχές εκείνες όπου η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται συχνότερα και εμφανέστερα.
Κυτταρίτιδα και σωματικό βάρος:
Η κυτταρίτιδα συνήθως συμβαδίζει με την παχυσαρκία, όμως πρέπει να διαχωρίζεται η μία από την άλλη, αφού η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά μία αύξηση του τοπικού λίπους και είναι δυνατό να σχηματιστεί ακόμα και σε λεπτές σιλουέτες, που δεν έχουν περιττά κιλά. Εκτός από τα κληρονομικά αίτια και τους παράγοντες φύλου, η λήψη θερμίδων από γλυκά, ζυμαρικά και γενικά από πολλούς υδατάνθρακες, που έχουν την τάση να γίνονται ευκολότερα λίπος απ’ ό, τι οι πρωτεΐνες μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της κυτταρίτιδας.