dry-skin-concept

Ουλές στο δέρμα; Μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Βάλια Μουσάτου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος www.beautifulskin.gr |instagram:@beautifulskin.gr

 

Ένα χτύπημα, μια έντονη ακμή στο παρελθόν ή μια χειρουργική επέμβαση, μπορούν να αφήσουν βαθιά σημάδια στο δέρμα μας, τις γνωστές μας ουλές. Σήμερα, η Δερματολογία έχει πολλά όπλα στα χέρια της για την αντιμετώπιση των ουλών. Γνωρίστε τα!

Ουλή είναι το αποτέλεσμα ανάπλασης του δέρματος μετά από βλάβη που φτάνει μέχρι τα βαθύτερα στρώματά του (δικτυωτό χόριο). Πιο επιφανειακές βλάβες π.χ. στην επιδερμίδα δεν καταλοίπουν ουλή. Οι ουλές δεν αφορούν σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, αλλά σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του καθώς τα φυσιολογικά συστατικά του αντικαθιστώντας στο βάθος του δέρματος από συνδετικό ιστό.

Υπάρχουν πολλών ειδών ουλές: χειρουργικές, μετα τραυματικές, ατροφικές ουλές από ακμή ή ανεμοβλογιά, εγκαυματικές και υπερτροφικές.

Ξεχωριστό είδος ουλών είναι τα χηλοειδή που συνίστανται σε υπερβολική σε σχέση με τον τραυματισμό παραγωγή ουλώδους ιστού που επεκτείνεται και πέρα από τα όρια της βλάβης, σε αντιδιαστολή με τις υπερτροφικές ουλές που περιορίζονται έως τα όρια τραυματισμού. Μεγάλα χηλοειδή δηλαδή μπορεί να προκύψουν ακόμα και μετά από μικρό τραυματισμό (π.χ. τρύπημα αυτιών).

Η προδιάθεση για σχηματισμό χηλοειδών αφορά σε ορισμένα άτομα και αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ουλές (ενέσεις με κορτιζόνη και κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο).

cicaplast

Ουλές ακμής

Έντονα φλεγμονώδης ακμή και κυστική ακμή μπορεί να αφήσει σημάδια στο πρόσωπο, συνήθως στις παρειές, που ενοχλούν πολύ αισθητικά τους ασθενείς και δεν καλύπτονται αποτελεσματικά με μακιγιάζ. Το «πείραγμα» επίσης των βλαβών της ακμής προδιαθέτει σε σημάδια. Σε πιο μελαχρινά δέρματα, η ακμή μπορεί να αφήσει και δυσχρωμίες (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση).

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής. Το Dermapen είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος με το μικρότερο χρόνο αποθεραπείας στην αντιμετώπιση των ήπιων και μετρίων ουλών ακμής. Δρα με τη μέθοδο των πολλαπλών νυγμών του δέρματος στα σημεία ουλής με ειδικά σχεδιασμένες βελόνες. Τα πολυάριθμα αυτά τρυπήματα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στα σημεία που γίνονται ώστε να «γεμίσουν» και οι περιοχές όπου το κολλαγόνο έχει αντικατασταθεί με ουλώδη ιστό. Μετά τη θεραπεία που γίνεται με εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, το δέρμα είναι κόκκινο κι ελαφρά πρησμένο, αλλά σε 2-3 ημέρες επανέρχεται θεαματικά.

Απαιτούνται ανάλογα με το είδος των ουλών 4- 6 θεραπείες ανά μήνα αλλά τα πρώτα αποτελέσματα διακρίνονται ήδη στις 6 εβδομάδες. Απαιτείται για μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία αντιηλιακή προστασία και χρήση αναπλαστικών κρεμών. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται και οι χειρουργικές ουλές.

Κάποιες ουλές ακμής που είναι έντονα ατροφικές χρειάζονται ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για να «γεμίσουν».

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης των ουλών ακμής, που επίσης δρα μέσω διέγερσης παραγωγής κολλαγόνου, είναι το fractional CO2 laser. Δρα προκαλώντας κλασματικά μικροεγκαύματα στην επιδερμίδα και το ανώτερο χόριο, τα οποία ωθούν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο. Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανά μήνα, οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες για αποφυγή έκθεσης του υπό θεραπεία δέρματος στον ήλιο. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και δυσχρωμίες του προσώπου και λεπτές ρυτίδες.

Να τονιστεί εδώ οτι θεραπείες όπως peelings και μικροδεροαπόξεση με κρυστάλλους αναζωογονούν την επιδερμίδα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τις ουλές.