sumplhrwmata

Ομορφιά εκ των έσω: Συμπληρώματα διατροφής για δέρμα, μαλλιά και νύχια

Γνωρίζουμε καλά ότι η σωστή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος και των εξαρτημάτων του (μαλλιά και νύχια) και καθώς προχωράει η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης η φθορά είναι εμφανής σε αυτά.

Δυστυχώς, πολλές φορές οι συνθήκες ζωής δεν μας επιτρέπουν να έχουμε την ιδανική διατροφή για την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις συνήθειες μας, ώστε να ενισχύουμε τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης και ανανέωσης που διαθέτουμε. Η κακή διατροφή είναι εμφανής στα ταχέως αναπαραγόμενα κύτταρα μας και αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε ως συνέπεια της είναι θαμπό και άτονο δέρμα, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, τριχόπτωση, επιμήκεις γραμμώσεις στα νύχια.

Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νυχιά μας και γιατί είναι τόσο δημοφιλή τελευταία; 

 

THE-GRADIENTS-50χ50-COLLAGEN-01
Collagen: για υγιείς αρθρώσεις, δυνατά μαλλιά και ευεξία

Εμπλουτισμένα με βιταμίνες, ανόργανα άλατα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν μια διατροφή που υπολείπεται σε αυτά τα συστατικά. Ωστόσο, επειδή δεν είναι γνωστό ποια ποσότητα αυτών των στοιχείων είναι ιδανική για τον καθένα μας, δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση. Τα  συμπληρώματα διατροφής γενικά είναι πολύδημοφιλή στον κόσμο της αντιγήρανσης, της άθλησης και της ευζωίας καθώς δίνουν εύκολα, γρήγορα και άμεσα τα συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπλαση του δέρματος, ενισχύουν την άμυνα στις οξειδωτικές  επιθέσεις των ελευθέρων ριζών, προσφέρουν ενυδάτωση λόγω αύξησης παραγωγής υαλουρονικού οξέος, συμβάλλουν στην αύξηση της μυικής μάζας (υδρολυμένο κολλαγόννο), ενώ επιταχύνουν το μαύρισμα (καροτενοειδή).

Ειδικότερα:

✤ Συχνά χορηγούμε συμπληρώματα διατροφής με βιοτίνη (Β7) σε αδύναμα μαλλιά ή νύχια, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών ή αυξημένες ανάγκες. Η βιοτίνη συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την τριχογένεση και την καλή κατάσταση των νυχιών. Εκτός από ψευδάργυρο και βιοτίνη τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να περιέχουν αμινοξέα, όπως η κυστείνη (δομικό συστατικό της  τρίχας), πυρίτιο και χαλκό (για τριχογένεση) και βιταμίνη C με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και τον σχηματισμό κολλαγόνου. Το συστατικό saw palmetto βοηθά στην  ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία.

✤ Όσον αφορά στο δέρμα, μπορούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με λήψη αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το συνένζυμο Q10 και η ρεσβερατρόλη. Τρόφιμα πλούσια σε αυτή την πολυφαινόλη είναι τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τα μούρα κ.α. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τη φλεγμονή και καθυστερούν τη χρονολογική γήρανση αλλά και τη φωτογήρανση όπως και τις συνέπειες του καπνίσματος (ειδικά η C) στο δέρμα.

✤ Επίσης, η κατανάλωση υδρολυμένου κολλαγόνου συνήθως ζωικής προέλευσης έχει οφέλη στην ποιότητα του δέρματος. Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό συμπλήρωμα με αυξημένη απορρόφηση που προσφέρει ελαστικότητα και ενυδάτωση εκ των έσω λόγω αυξημένης παραγωγής υαλουρονικού οξέος. Επιπλέον οφέλη έχει στα μαλλιά, στα νύχια αλλά και στην κατάσταση των αρθρώσεων. Το πρόβλημα με τη λήψη κολλαγόνου είναι οι πρώτες ύλες παραγωγής του, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ελέγχονται όσο αυστηρά χρειάζεται τόσο οι εταιρείες παραγωγής όσο και η κατάσταση των ζώων από όπου προήλθε, ώστε να είναι σίγουρο ότι είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα.

✤ Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό ισχύει γενικά για τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά όσο τα φάρμακα για να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά, όσο και εάν διατείνονται οι εταιρείες παραγωγής ότι ελέγχουν το προϊόν τους.

✤ Γενικά, είναι καλό να φροντίζουμε να έχουμε μια υγιή στάση ζωής. Να προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να μην καταφεύγουμε σε συμπληρώματα για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική επίβλεψη, ή εάν δεν χρειάζεται, γιατί μπορεί να επιβαρύνουμε αντί να διευκολύνουμε τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Από την άλλη πλευρά, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη όταν υπάρχει διατροφική έλλειψη, δυσαπορρόφηση ή αυξημένες ανάγκες. Τότε, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία και στην ομορφιά μας.

Βάλια Μουσάτου – Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος