vitamines-d

Ανοσοποιητικό – Αυτοάνοσα: Έλα D!!!

O ρόλος της βιταμίνης D στην ενίσχυση της υγείας των οστών είναι πλέον γνωστός. Συγκεκριμένα, η διόρθωση των επιπέδων της βιταμίνης D φαίνεται πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου τόσο της οστεοαρθρίτιδας, όσο και των συνδετικών ιστών.

Ωστόσο, η δράση της βιταμίνης D στην πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν είναι ευρέως γνωστή. Μεγάλη μελέτη (1) απέδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν συμπληρωματικά βιταμίνη D αντιμετώπιζαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.

Βιταμίνη D & ανοσοποιητικό
Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι, επίσης, πολύ σημαντικός στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού (2), καθώς συμβάλλει στη σωστή ανοσοαπόκριση και με τον τρόπο αυτό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων νοσημάτων.
Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, δεκάδες μελέτες ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον ευεργετικό ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση όχι μόνο του κινδύνου λοίμωξης από COVID-19, αλλά και της βαρύτητας της νόσου.

Απώλεια βάρους
Μία άλλη σημαντική συνεισφορά της βιταμίνης D είναι στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Η ακριβής σχέση μεταξύ της λήψης της βιταμίνης D και της απώλειας βάρους δεν έχει αποσαφηνιστεί, υπάρχουν όμως διάφορες θεωρίες. Η επικρατέστερη αναφέρει ότι η βιταμίνη D αποτρέπει τη δημιουργία και τη συσσώρευση νέων λιποκυττάρων, ενώ φαίνεται ότι βοηθά και συνολικά τον οργανισμό μέσω της γενικότερης διαδικασίας μείωσης της φλεγμονής που προκαλεί. Τέλος, η συμβολή στην απώλεια βάρους είναι πιθανό να σχετίζεται και με την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης.
Μελέτη (3) έδειξε ότι η συμπληρωματική λήψη 50.000 IU βιταμίνης D/εβδομάδα από υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες 20-40 ετών οδήγησε σε μείωση του βάρους και του ΔΜΣ τους, αλλά και σε μείωση της περιφέρειας της μέσης τους.

Διαβήτης τύπου 2
Ολοένα και περισσότερες μελέτες το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη D είναι βοηθητική και στον διαβήτη τύπου 2, καθώς βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα αυξάνει και την έκκρισή της.

Πότε χρειαζόμαστε συμπλήρωμα διατροφής;
Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας μετριούνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3.
Οι τιμές της καθορίζονται ως εξής:
τιμές 25 (OH) D3>30 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές,
τιμές 25 (OH) D3 20-30 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας της βιταμίνης,
τιμές 25 (OH) D3 <20 ng/ml υποδηλώνουν έλλειψη της βιταμίνης D.
Όταν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D, θα πρέπει να λαμβάνουμε είτε 25.000 μονάδες βιταμίνης μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες είτε ημερήσια δόση 4.000 μονάδων.
Προσοχή όμως! Το καλοκαίρι είναι σημαντικό να μειώνουμε την ποσότητα της βιταμίνης που λαμβάνουμε στις 2.000 μονάδες ημερησίως, χωρίς όμως να τη διακόπτουμε.

Αλέξιος Ευθυμίου – Γενικός Οικογενειακός Ιατρός