Είναι παρατηρημένο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί εξάρσεις (flare ups) στα αυτοάνοσα νοσήματα. Το 80% των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο (MS) παρουσιάζει παροδική επιδείνωση (uhthoff phenomenon) σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, κατά την διάρκεια της άσκησης και σε εμπύρετες καταστάσεις.
Το 50% των ασθενών με λύκο παρουσιάζει φωτοευαισθησία είτε στο φυσικό φως είτε ακόμα και σε τεχνητό φως με οίδημα στις αρθρώσεις, εξανθήματα, κόπωση, έλκη στο στόμα και στη μύτη.
Οι τέσσερις εποχές (όχι του Vivaldi!) αυξομειώνουν και επηρεάζουν τα συμπτώματα κατά την διάρκεια του χρόνου. Ο τύπος του διαβήτη επιδεινώνει τα συμπτώματα των διαβητικών LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults-Αυτοάνοσος Διαβήτης Ενηλίκων) τις θερμές εποχές.
H ομάδα των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνεται διαρκώς. Άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, νοσήματα του θυρεοειδούς, ψωρίαση, διαβήτη τύπου Ι, Hasimoto, κοιλιοκάκη, στο σύνολο τους υποφέρουν σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Ιδιαίτερα οι διαβητικοί ασθενείς κατά τη διάρκεια του καύσωνα και σε συνθήκες υψηλής υγρασίας θα πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι, εξισορροπώντας τις απώλειες λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.
Ιδιαίτερα οι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό, λύκο και σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν εξάρσεις και επιδείνωση της συμπτωματολογίας τους κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως συμβαίνει με την έκθεση στο ηλιακό φως και τη ζέστη, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Σε περιόδους όπως η άνοιξη και το καλοκαίρι όπου οι μέρες είναι πιο ζεστές και η ηλιοφάνεια εντονότερη οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει εποχικότητα στα αυτοάνοσα. Τα άτομα τα οποία έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος -ΔΜΣ υψηλό, σύμφωνα με δύο μελέτες, σε Νορβηγία και Σουηδία, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με αυξημένο ρίσκο για αυτόν τον τύπο διαβήτη και περισσότερο όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
Στους στόχους λοιπόν της ESoDiMeSO (European Society of Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity) περιλαμβάνεται η πρόληψη αυτών των διαταραχών μέσα από μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και του διαβήτη των ενηλίκων ο οποίος έχει αυτοάνοση αιτιολογία.
Η ESoDiMeSO (European Society of Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity) θα εστιάσει σε όλα αυτά τα νοσήματα στο ετήσιο της συνέδριο το Νοέμβριο του 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σωτήριος Αδαμίδης
Δ/ντής Α’ Παθολογικής Κλινικής
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Πρόεδρος ESoDiMeSO
Νίκος Αδαμίδης
Α’ Παθολογική Κλινική
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Μέλος ESoDiMeSO
Clinical Practice at
Berkshire Medical Center
United States