Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια και ψάρια μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση, ενώ υπερβολική πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να την επιταχύνουν, δείχνει νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα μεγαλύτερο από 35.000 γυναικών ηλικία 35 – 69 ετών. Εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με την ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες εμφανίζουν εμμηνόπαυση, στη μελέτη εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το βάρος και το ιστορικό αναπαραγωγής, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η ορμονοθεραπεία και οι διατροφικές συνήθειες.
Τα ευρήματα
- Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε παραπάνω μερίδα επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι σχετίζεται με εμφάνιση εμμηνόπαυσης 1,5 χρόνο νωρίτερα.
- Αντιθέτως, για κάθε μερίδα ψαριών και φρέσκων οσπρίων που καταναλώθηκε, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια, η καθυστέρηση στην έναρξη της εμμηνόπαυσης ήταν μεγαλύτερη των 3 ετών.
- Επιπλέον, υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης Β-6 και ψευδαργύρου συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή σχετίζεται με την ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε επίπεδο δημόσιας υγείας, καθώς η ηλικία εμφάνισής της μπορεί μελλοντικά να έχει επιπτώσεις στην υγεία.
«Τα όσπρια, ωστόσο, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.
Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση στο ανθρώπινο σώμα. Αντίθετα, οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, οδηγώντας σε πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης», εξηγεί σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, BSc (HONS), MSc, NYSCDN, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General.