dyo-logo-200

Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα «κλειδί» στην πρόληψη του παραγωγικού βήχα

Γεώργιος Παναγιωτόπουλος

Πνευμονολόγος

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό μας από λοιμώξεις και ασθένειες, αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «κτίζει» την ανοσία του οργανισμού μας, ώστε όταν συναντήσουμε ξανά τους ίδιους «εισβολείς», να τους αναγνωρίσει και να τους καταπολεμήσει πιο γρήγορα, χωρίς πολλές φορές να καταλάβουμε ότι μας απείλησαν.

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό, που αντιδρώντας στον ερεθισμό των αεραγωγών, έχει ως σκοπό να απομακρύνει μηχανικά, αλλά και να αδρανοποιήσει μέσω της παραγόμενης βλέννας, ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες, ή από το ανώτερο αναπνευστικό. Ο παραγωγικός βήχας παράγει φλέγμα ή βλέννα (πτύελα). Η βλέννα συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού, προερχόμενη από τη μύτη ή τα ιγμόρεια.

 

Photo by Freepik

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον παραγωγικό βήχα

Ο παραγωγικός βήχας και η βλέννα (φλέγμα) προστατεύουν τους πνεύμονες και βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα. Η βλέννα συμβάλει στην απομάκρυνση εισπνεόμενων μικροοργανισμών και σωματιδίων, στην ύγρανση των αεραγωγών, προσκολλώντας επάνω της ιούς και βακτήρια εμποδίζοντάς τα να φθάσουν στους αεραγωγούς και προστατεύει από οξειδωτικά και πρωτεολυτικά ένζυμα, που μπορούν να διαβρώσουν, ή να καταστρέψουν, το αναπνευστικό επιθήλιο.

Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, ο βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς επιτυχώς. Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και όταν τα φλέματα είναι ιδιαίτερα παχιά και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέγμα.

Σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής με βλεννολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, όπως το Iviprosil, βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων (φλέγματα) και στην ανακούφιση του καταπονημένου οργανισμού.

Το Ιviprosil περιέχει εκχύλισμα φύλλων κισσού,  χωρίς αλκοόλη και συντηρητικά, με γεύση φρούτων. Ο κισσός είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του παραγωγικού βήχα.

Έχει πρωτοποριακή μορφή, σε διασπειρόμενες ταινίες (thin films) στο στόμα (μονοδόσεις), που απελευθερώνουν το εκχύλισμα φύλλων κισσού στον οργανισμό.

Οι διασπειρόμενες ταινίες του Iviprosil αποτελούν μοναδική καινοτομία σε όλη την κατηγορία των βλεννολυτικών προϊόντων φαρμακείου και προσφέρουν μεγάλη ευκολία στη χρήση και στη μεταφορά (on-the-go). Στην εργασία, στο δρόμο, στην εκδρομή, στο εστιατόριο, στον κινηματογράφο! 

Είναι κατάλληλο και για ενήλικες με δυσκολίες στην κατάποση, ή με υψηλό κίνδυνο αναρρόφησης και παιδιά από 2 ετών και άνω. 

Χρήσιμες συμβουλές

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από τo κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, συντελούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από παραγωγικό βήχα:

  • Καταναλώνετε σούπες (κοτόσουπες, κρεατόσουπες), καθώς ενισχύουν τον οργανισμό, μαλακώνουν τον λαιμό και βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.
  • Προτιμάτε ζεστά ροφήματα
  • Προτιμάτε τα ζεστά ντους, καθώς βοηθούν στην αποσυμφόρηση των βρόγχων και την απόχρεμψη, ανακουφίζοντας έτσι από τον βήχα.
  • Φροντίστε να υπάρχει καθαρός αέρας στον χώρο σας
  • Η χορήγηση αντιβίωσης στην αντιμετώπιση των ιώσεων είναι αναγκαία, μόνο όταν υπάρχουν μικροβιακές επιπλοκές της ίωσης (π.χ. αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα κλπ) και χορηγείται αυστηρά μετά από συμβουλή ιατρού.

 

 


Η Health Editor Προτείνει:

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao