200 1100 
 

Τα κρυφά συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη θεωρείται η επιδημία της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο εκτός από τη θλίψη και την ανηδονία μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που να αποτελούν δείγμα κατάθλιψης, αν και εκ πρώτης όψεως δεν παραπέμπουν σε κατάθλιψη. Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από αυτά:
Οι ανεξέλεγκτες αγορές ίσως είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Πρόκειται για μια "άμυνα" του καταθλιπτικού ασθενούς που προσπαθεί να ενισχύσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Η καταναλωτική μανία μπορεί να είναι επίσης σημάδι διπολικής διαταραχής.
Η κατάχρηση αλκοόλ. Το ένα τρίτο των πασχόντων από μείζονα κατάθλιψη υπερκαταναλώνουν αλκοόλ. Αν και ένα ποτό φαίνεται ικανό να μας ανεβάσει όταν είμαστε στα κάτω μας, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να κάνει τα καταθλιπτικά επεισόδια πιο σοβαρά και πιο συχνά.
Η κακή μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη κατάθλιψη και το παρατεταμένο στρες αυξάνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, που μπορεί να αδυνατίσει ή να συρρικνώσει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Οι επιδράσεις της κατάθλιψης στη μνήμη είναι πιο έντονες στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ξοδεύετε πολύ χρόνο online; Προτιμάτε τις εικονικές συναναστροφές από εκείνες της πραγματικής ζωής; Μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κατάχρησης του Διαδικτύου.
Παχυσαρκία. Μελέτη του 2010 έδειξε ότι τα νεαρά άτομα με κατάθλιψη έτειναν να συγκεντρώνουν λίπος γύρω από τη μέση τους, που αποτελεί παράγοντα και για καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης η κατάθλιψη έχει συσχετιστεί με επεισόδια υπερφαγίας, ιδίως σε άτομα μέσης ηλικίας.
Μικροκλοπές. Το ένα τρίτο όσων κλέβουν μικροπράγματα από μαγαζιά πάσχουν από κατάθλιψη. Στα καταθλιπτικά άτομα που αισθάνονται ανίσχυρα και ασήμαντα, η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά τους γεμίζει με αίσθημα ισχύος.
Έχετε χρόνιο πόνο στη μέση; Η κατάθλιψη μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή του. Μελέτες έχουν δείξει ότι 42% όσων υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην μέση είχαν συμπτώματα κατάθλιψης πριν την έναρξη του πόνου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συσχέτιση λειτουργεί και αντίστροφα: οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.
Πολύ συχνά η κατάθλιψη συνδέεται με πτώση της λίμπιντο και μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ. Στον αντίποδα, οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η απιστία μπορούν να αποτελούν εξίσου σημάδια κατάθλιψης.
Η υπερβολική έκφραση συναισθημάτων (λύπης, ανησυχίας, απελπισίας ή φόβου) επίσης να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.
Αν τζογάρετε συστηματικά, τότε ή πάσχετε από κατάθλιψη ή από εξάρτηση από τον τζόγο. Τα άτομα που παίζουν πολύ, συνήθως ανέφεραν άγχος ή κατάθλιψη πριν την εμπλοκή τους με τον τζόγο.
Αν καπνίζετε πολύ και αν κάνετε το πρώτο σας τσιγάρο μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι ίσως να πάσχετε από κατάθλιψη. Οι καταθλιπτικοί καπνιστές δυσκολεύονται επίσης πιο πολύ να κόψουν την κακή τους συνήθεια.
Η λυτή ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, τα άπλυτα δόντια και η αμέλεια του ετήσιου τσεκαπ, όταν δηλαδή ξαφνικά παραλείπετε κινήσεις που είχαν να κάνουν με την προσωπική σας ασφάλεια και φροντίδα, μπορεί να ειναι σημάδια κατάθλιψης.

banner2