200 1100 
 

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τον χειμώνα, με τους δεκάδες ιούς να καραδοκούν, είναι πολλές οι φορές που μπορεί να μην αισθανόμαστε πολύ καλά.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν περισσότερο από άλλα και να μας οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό:
1. Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο
Όλοι θα θέλαμε να χάνουμε βάρος με έναν μαγικό τρόπο, όταν αυτό όμως συμβαίνει χωρίς κάποια αλλαγή στη διατροφή μας και χωρίς την αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε έναν γιατρό. Αν χάσετε το 5% του βάρους σας εντός έξι μηνών, χωρίς να κάνετε δίαιτα ή γυμναστική είναι ανησυχητικό, ιδίως αν συνοδεύεται από ανεξήγητη κόπωση.
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του εντέρου που είναι δυνατόν να επηρεάζει την απορόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, σε αδιάγνωστο διαβήτη, σε κατάθλιψη, ακόμη και σε καρκίνο.
2. Ένας όγκος οπουδήποτε στο σώμα
Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος τους είναι καλοήθεις όγκοι, λιπώματα, κύστες, θα πρέπει να ελέγχονται, συχνάε βιοψία, ώστε να προσδιοριστεί η φύση τους. Επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό αν το εξόγκωμα σας πονάει ξαφνικά και πολύ.
3. Ένας πόνος στο στήθος
Μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.
Πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν ο πόνος είναι έντονος, συνοδεύεται από αίσθημα βάρους ή πίεσης, αν διαρκεί περισσότερα από 15 λεπτά και αν επεκτείνεται στα χέρια, την πλάτη ή το σαγόνι ή συνοδεύεται από ναυτία, δύσπνοια, εφίδρωση ή αιμόπτυση.
Μπορεί επίσης να οφείλεται σε σπασμό των μικροσκοπικών μυών των πλευρών ή φλεγμονή του χόνδρου των πλευρών. Μπορεί τέλος να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μπορεί τέλος να πρόκειται απλώς για ένα επεισόδιο στηθάγχης. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για να προλάβετε την εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου στο μέλλον.
4. Μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα να μιλήσουν με κάποιον άλλο για τις συνήθειες του εντέρου τους ωστόσο είναι μια συζήτηση που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πραγματικά μια νόσος -δολοφόνος που πλέον χτυπά και άτομα μικρότερης ηλικίας, οπότε είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας- στη συχνότητα και στη μορφή των κενώσεων.
5. Αιμορραγία από οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Πρόκειται για ένα πραγματικά τρομακτικό σύμπτωμα που είναι δύσκολο να αγνοήσετε. Επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό αν φτύσατε αίμα βήχοντας, καθώς (είναι πιθανό σημάδι θρόμβου στον πνεύμονα ή καρκίνου του πνεύμονα), αν δείτε σκουρόχρωμες φολίδες στον έμετό σας καθώς μπορεί να σηματοδοτεί κάποια αιμορραγία στο στομάχι, αν τα κόπρανά σας έχουν πολύ σκούρο χρώμα (σημάδι αιμορραγίας από το έντερο), εμφανίζετε αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους σας ή μετά τη σεξουαλική επαφή (πιθανό σημάδι καρκίνου ή λόγω κάποιου πολύποδα-και σε αυτήν την περίτωση ωστόσο θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου).
6. Δυσκολία στην κατάποση ή αίσθημα κορεασμού με την κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας φαγητού.
Η δυσκολία κατάποσης συχνά σχετίζεται με αμυγδαλίτιδα, αν όμως το πρόβλημα επιμένει είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας- ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται από πόνο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα στον μηχανισμό της κατάποσης, στον λαιμό, στον οισοφάγο ή στο στομάχι.
Εκτός από την ηλικία, οι δυσκολίες κατάποσης μπορεί να οφείλονται σε νευρολογικά προβλήματα. Επίσης, αν αισθάνεστε κορεσμό ακόμη κι αν τρώτε λίγο και νιώθετε ότι το φαγητό κολλάει στον λαιμό σας ή βήχετε όταν καταπίνετε, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στον οισοφάγο- ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου θα πρέπει επίσης να αποκλειστούν.
7. Ένας επίμονος βήχας που κόβει την αναπνοή.
Τα περισσότερα κρυολογήματα περνούν μετά από τρεις εβδομάδες το πολύ, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Αν ο βήχας επιμένει και συνοδεύεται από δύσπνοια, θα πρέπαι να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Ο βήχας προκαλείται από ερεθισμό στους αεραγωγούς, ενώ η δύσπνοια υποδεικνύει ότι οι πνεύμονές σας δεν λειτουργούν όσο καλά όσο θα έπρεπε. Μπορεί να οφείλεται σε άσθμα, ΧΑΠ, άλλες παθήσεις του πνεύμονα, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα, σε χρόνια λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, σε φυματίωση, ΓΟΠ ή παραρρινοκολπίτιδα. Αν έχετε πόνο στον λαιμό που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, καλό είναι να δειρευνήσετε την ύπαρξη μιας βακτηριακής λοίμωξης, όπως ένα στρεπ τεστ.
Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μια εξέταση αίματος για να εξεταστεί αν πάσχετε από κάποια αυτοάνοση διαταραχή- ιδίως αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από πρησμένους λεμφαδένες.
8. Ένας πόνος που έρχεται και ξανάρχεται, ιδίως αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους, κούραση, λήθαργο ή αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.
9. Ένα σημάδι στο δέρμα που αλλάζει (μεγαλώνει, σκουραίνει, σας τρψμώει κλπ), ή ένα δερματικό έλκος που δεν θεραπεύεται εντός τριών εβδομάδων.
10. Βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερες από τρεις εβδομάδες.
Η βραχνάδα μπορεί επίσης να οφείλεται σε προβλήματα στους μύες και στα νεύρα των φωνητικών χορδών ή στις ίδιες τις φωνητικές χορδές.
Μην αγνοείτε ποτέ βραχνάδα ή ένα στοματικό έλκος που διαρκεί περισσότερες από τρεις εβδομάδες- θα πρέπει να αξιολογηθούν από επαγγελματία υγείας.

banner2