200 1100 
 

Πόσο βάρος μπορεί να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη;

Το σωματικό βάρος που θα πάρει μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την άμεση και την μακροπρόθεσμη υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της, κάτι που σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία για να τρώει μια γυναίκα ανεξέλεγκτα.

Οι πρόσθετες θερμίδες που θα χρειαστεί εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματός της πριν την εγκυμοσύνη, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το έμβρυο, η ηλικία και η όρεξη της γυναίκας. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να καταναλώνει θρεπτικά τρόφιμα, αλλά και ότι στην πορεία της κυήσεως θα χρειασθούν συμπληρώματα βιταμινών ή/και ιχνοστοιχείων, τα οποία θα συστήσει ο μαιευτήρας τους.
«Πολλές γυναίκες αρχίζουν την εγκυμοσύνη με λίγα ή πολλά περιττά κιλά ή/και παίρνουν περισσότερο βάρος απ’ όσο είναι καλό για την υγεία τους», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη είναι ριψοκίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό, αφού αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη κύησης, υπέρταση κύησης, καισαρική τομή, γενετικές ανωμαλίες ή ακόμα και θάνατο του εμβρύου. Επιπρόσθετα, αν η γυναίκα είναι παχύσαρκη έγκυος, το παιδί της έχει αυξημένη πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο όταν μεγαλώσει».
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί όπως το Institute of Medicine των ΗΠΑ έχουν εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη, με βάση τον ΔΜΣ της γυναίκας.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος ταξινομείται ως εξής:
* Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος)
* Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος
* Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο
* Από 30 και πάνω = παχυσαρκία
Τα όρια της αύξησης του βάρους της γυναίκας που κυοφορεί ένα έμβρυο είναι (για τελειόμηνη κύηση):
* Αν είναι λιποβαρής: 13 έως 18 κιλά
* Αν έχει φυσιολογικό βάρος: 11 έως 16 κιλά
* Αν είναι υπέρβαρη: 7 έως 11 κιλά
* Αν είναι παχύσαρκη: 5 έως 9 κιλά
Για τις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, μοιραία συνιστώνται περισσότερα κιλά:
* Για όσες έχουν φυσιολογικό βάρος: 17 έως 24 κιλά
* Για όσες είναι υπέρβαρες: 14 έως 23 κιλά
* Για τις παχύσαρκες: 11 έως 19 κιλά.
Ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για τις λιποβαρείς γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα.

Οι θερμίδες
Κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως οι έγκυοι δεν χρειάζεται να αυξήσουν τις θερμίδες που τρώνε. Το δεύτερο όμως πρέπει να τρώνε κατά μέσον όρο 340 θερμίδες περισσότερες την ημέρα και το κατά τρίτο τρίμηνο, όταν πια η σωματική ανάπτυξη του μωρού είναι ραγδαία, 450 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απόλυτοι, αφού και πάλι εξαρτώνται από τον ΔΜΣ της γυναίκας πριν μείνει έγκυος και τις ποσότητες της τροφής που συνήθιζε να τρώει. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσθετες θερμίδες πρέπει να προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα, όπως οι άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, πουλερικά, άπαχο κρέας), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιθέτως, οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν να προσθέτουν θερμίδες στην ημερήσια διατροφή τους από τρόφιμα με πολλά λιπαρά, αλάτι ή/και ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα πρόχειρα φαγητά, τα αλμυρά σνακ κ.λπ.

banner2