Μικρότερο κίνδυνο διαβήτη έχουν οι γυναίκες που θηλάζουν

Mικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους έχουν οι γυναίκες που θηλάζουν, σύμφωνα με 30ετή μελέτη παρατήρησης.
Από τις περισσότερες από 1200 νεαρές λευκές και μαύρες γυναίκες (με μέση ηλικία 24,2 ετών), που έλαβαν μέρος στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αύξηση στη διάρκεια της γαλουχίας συσχετίστηκε με μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη κατά 25% έως 47%. Εξήγησαν ότι η γαλουχία είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μητρική υγεία "αλλά έχει υποεκτιμηθεί ως μια πιθανή βασική στρατηγική για έγκαιρη πρωτογενή πρόληψη μεταβολικών νοσημάτων στις γυναίκες".

Οι επιατήμονες εξήγησαν ότι υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας της γαλουχίας και του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη. Πρώτα από όλα, οι θηλάζουσες έχουν χαμηλότερη γλυκόζη στη κυκλοφορία του αίματος, τόσο σε νηστεία όσο και μεταγευματικά, καθώς και χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών υποστηρίζουν την επέκταση της πληρωμένης άδειας μητρότητας και την ενημέρωση των γυναικών για την αύξηση του ποσοστού θηλασμού προκειμένου να υπάρχει πρόληψη χρόνιων νοσημάτων στις γυναίκες και να προληφθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14