Περιττά κιλά και σάκχαρο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος

Τα πολλά περιττά κιλά, η μεγάλη περίμετρος μέσης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του ήπατος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε ανάλυση 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 5 εκατοστά σχετίζεται με περίπου 8% αύξηση στον κίνδυνο ηπατικού καρκίνου. Αντίστοιχα, κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 5 kg/m2 σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου κατά 38% για τους άνδρες και κατά 25% για τις γυναίκες, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Cancer Research, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν στους ανθρώπους χωρίς ηπατίτιδα, η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματά τους δεν φάνηκε να αλλάζουν από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η φυλή.Όπως έδειξε η μελέτη, η σχετική αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη ηπατικού καρκίνου με τον ΔΜΣ κυμαινόταν από 21% για τους υπέρβαρους έως και 142% για τους πολύ παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ο διαβήτης αύξανε τον κίνδυνο κατά 2,6 φορές.

«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα, τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος έχουν τριπλασιασθεί στη Δύση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Τ. Κάμπελ, επιδημιολόγος της ACS. «Η αύξηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος οφείλεται στην παχυσαρκία.»Πρέπει πλέον να αποδεχτούμε το γεγονός ότι αυτά τα δύο νοσήματα (σ.σ. η παχυσαρκία είναι νόσημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο του ήπατος.Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει 1,31 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του ήπατος κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα 0,54 πιθανότητες στις 100, σύμφωνα με υπολογισμούς της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS). Για να βρείτε τον ΔΜΣ σας, διαιρέστε το νυν βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Φυσιολογικός είναι όταν κυμαίνεται από σχεδόν 19 έως σχεδόν 25. Η περίμετρος της μέσης θεωρείται δείκτης καλής υγείας όταν δεν υπερβαίνει τα 94 εκατοστά στους άνδρες και τα 80 στις γυναίκες.

Πηγή: Cancer Research

Ακολουθήστε μας στα Social Media

0 new issue 120618