200 1100 
 

Έμμηνος κύκλος: Τελικά επηρεάζει τον γυναικείο εγκέφαλο;

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την εμμηνορρυσία με αλλαγές στον γυναικείο εγκέφαλο που έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά συμπτωμάτων, όπως οι αλλαγές της διάθεσης, η ικανότητα ανάκλησης λεκτικών πληροφοριών από τη μνήμη, η όξυνση της γεύσης και της όσφρησης, ακόμη και η βελτίωση του προσανατολισμού.

Νέα γερμανική μελέτη επιστημόνων των Πανεπιστημίων του Ανόβερο σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, βάζει φρένο σε αυτές τις απόψεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις πτυχές της γνωστικότητας κατά τη διάρκεια δύο εμμηνορροϊκών κύκλων σε 68 γυναίκες και παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης δεν επηρέαζαν την λειτουργική μνήμη ή την ικανότητα επικέντρωσης της προσοχής σε δύο διαφορετικά πράγματα κάθε φορά.

Ενώ κάποιες ορμόνες σχετίστηκαν με αλλαγές κατά τη διάρκεια του ενός κύκλου σε ορισμένες γυναίκες, δεν παρατηρήθηκαν κατά τον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Συνολικά, καμιά από τις ορμόνες που εξετάστηκαν δεν είχε επαναλαμβανόμενη, συνεχή επίδραση στη γνωστική λειτουργία των γυναικών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, ειδική στην Αναπαραγωγική Ιατρική και Ψυχοθεραπεύτρια, καθηγήτρια Μπριγκίτε Λίνερς, πολλές γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι η εμμηνορρυσία τους επηρεάζει τις γνωστικές τους επιδόσεις και γενικότερα την γενικότερη κατάστασή τους.

«Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία δεν είχαν καμιά σχέση με τη γνωστική επίδοση. Αν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, η γνωστικότητα των γυναικών γενικά δεν διαταράσσεται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο».

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το θέμα σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα, με έμφαση σε υποομάδες γυναικών με ορμονικές διαταραχές, ώστε να δομήσουν μια πληρέστερη εικόνα του τρόπου που ο εμμηνορροϊκό κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Πηγή: onmed.gr

banner2