Δέκα συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη

«‘Εκρηξη» με απρόβλεπτες συνέπειες προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης παγκοσμίως- κυρίως στον Δυτικό κόσμο- με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «σύγχρονη πανδημία». Υπολογίζεται ότι το 2030 θα υπάρχουν 552 εκατομμύρια άτομα  με Σακχαρώδη Διαβήτη στον πλανήτη σε σύγκριση με το  2014 που ο αριθμός αυτός έφτανε τα 442 εκατομμύρια. Οι επιστημονικοί φορείς διεθνώς φοβούνται κυρίως τις επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη, οι κυριότερες από τις οποίες αφορούν προβλήματα στα μάτια (έως και τύφλωση), καρδιά (εμφράγματα), νεφρούς (έως την ένταξη σε τεχνητό νεφρό) και πόδια (ακρωτηριασμοί). Ακόμα το οικονομικό κόστος αντιμετώπισης του προβλήματος  τρομάζει τα συστήματα Υγείας των χωρών. Ο δεκάλογος των συμβουλών για τους ασθενείς με διαβήτη και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού περιλαμβάνει:

1) Καθημερινό έλεγχο των ποδιών από τους διαβητικούς ασθενείς (τους ίδιους) για να δουν αν υπάρχει παραμικρή βλάβη (αλλοίωση χρώματος ή πληγή) – αναφορά στο γιατρό αν διαπιστώσουν κάτι.

2) Άμεση διακοπή του καπνίσματος

3) Ελεγχο της κατάστασης των ποδιών με ειδικό επίθεμα που δίνει χρωματικά την εικόνα του πάσχοντος ποδιού δηλαδή του ποδιού με νευροπάθεια. Γίνεται και από τους ίδιους τους ασθενείς, σε συνεννόηση με το γιατρό τους.

4) Αποφυγή του βαδίσματος (οπουδήποτε) χωρίς να φορούν υποδήματα (π.χ. παντόφλες ή σαγιονάρες). Ακόμη και στη θάλασσα δεν επιτρέπεται η βάδιση χωρίς ειδικά υποδήματα

5) Αποφυγή της θέρμανσης των ποδιών με θερμοφόρες ή με οποιαδήποτε θερμαντικά σώματα, όταν κρυώνουν. Δεν είναι δυνατή πολλές φορές η αντίληψη του θερμού και το πόδι μπορεί να πάθει έγκαυμα χωρίς το άτομο να το καταλάβει.

6) Αναφορά στον γιατρό αν διαπιστωθεί πόνος στο βάδισμα ή αίσθημα ότι «κάτι μας σφίγγει» στην κνήμη, ιδίως στην περίπτωση που μας αναγκάζει αυτό το δυσάρεστο αίσθημα να σταματήσουμε τη βάδιση
7) Αποφυγή των μικροτραυματισμών από τα παπούτσια (όχι στενά, όχι σκληρά υποδήματα)

8) Αποφυγή της αφαίρεσης των «κάλων» από άτομα που δεν έχουν ειδική εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να αφαιρούνται οι «κάλοι» από τα ίδια τα άτομα με Διαβήτη χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. ξυραφάκια).

9) Αποφυγή των «ειδικών αυτοκόλλητων» που «τραβούν «τον κάλο» προς τα έξω . Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και δημιουργίας ελκών στα πόδια των διαβητικών ασθενών

10) Το «πόδι που δεν πονά» δεν είναι απαραίτητα υγιές.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

bannerT14