Αρωγός στη διακοπή καπνίσματος το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αποδεικνύει η πρώτη λεπτομερής καταγραφή της χρήσης του ηλετρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4058 ενηλίκων στον νομό Αττικής, από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού στον Ν. Αττικής χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές. Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ σημαντικό εύρημα είναι πως μόλις το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα. «Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, σημειώνοντας πως κάποιος έχει 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κόψει το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το τρίτο κατά σειρά μέτρο διακοπής του καπνίσματος, μετά την επιλογή του να το κόψει κανείς μόνος του και τη διακοπή με τη βοήθεια εγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής.

«Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως», συνέχισε ο κ. Φαρσαλινός.
Την ίδια ώρα, η μελέτη αποδεικνύει ότι απειροελάχιστο ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0.2% είναι άτομα τα οποία εισήλθαν στον κόσμο του ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς να έχουν πρώτα καπνίσει συμβατικό, αποδεικνύοντας πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη στην υγεία των καπνιστών.
Τα παραπάνω συμπεράσματα, αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο, σημειωτέον, είναι λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα. «Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Δυστυχώς η παραπληροφόρηση των καπνιστών τους αποθαρρύνει από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεχίσουν να καπνίζουν μιας και δεν περιμένουν όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», συνέχισε. Ωστόσο, μόλις το 5% των καπνιστών γνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το κάνοσμα:

Μελέτες έχουν δείξει πως σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκάλεσε επιδείνωση σε κανέναν δείκτη της αναπνευστικής λειτουργίας, ενώ στους καπνιστές μετά από ένα εξάμηνο χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου οι δείκτες σταθεροποιούνται, στο β εξάμηνο η αναπνευστική λειτουργία βελτιώνεται και στον δεύτερο χρόνο χρήσης η αναπνευστική λειτουργία συνεχίζει να βελτιώνεται.
Η μελέτη αποδεικνύει τέλος, ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού (1.000.000 άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

0 new issue 120618