Το κάρδαμο, ένα από τα παλαιότερα μπαχαρικά, συναντάται στα δάση των δυτικών Ghats στη νότια Ινδία και αποτελεί το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, έπειτα από το σαφράν και τη βανίλια. Λέγεται ότι οι αρχαίοι στρατηγοί διέταζαν τους στρατιώτες να τρώνε κάρδαμο για να πάρουν κουράγιο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, μαγνησίο, νατρίο, καλίο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σινεόλη, ένα σημαντικό συστατικό του ελαίου του κάρδαμου, περιέχει ένα αντισηπτικό που σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν προβλήματα στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα. συμβάλλει στην τόνωση της πέψης και στον έλεγχο γαστρεντερικών προβλημάτων όπως οι κράμπες στο στομάχι, η παλινδρόμηση των οξέων και τα αέρια, ενώ παράλληλα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιείται ακόμη και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και ως κατευναστικό των νεύρων. Οι σπόροι και οι λοβοί του κάρδαμου περιέχουν ένα πτητικό έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά και ως εντομοαπωθητικό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όμως η πιο δημοφιλές είναι το πράσινο κάρδαμο τόσο στη μαγειρική όσο και για ιατρική χρήση. Ως μπαχαρικό, το κάρδαμο είναι ένα από τα πιο εκλεκτά καρυκεύματα στον κόσμο, με έντονη αρωματική γεύση.