Πώς θα αντιμετωπίσουμε βαριά & κουρασμένα πόδια, ευρυαγγείες & φλεβίτιδες

Home ΥΓΕΙΑ Πώς θα αντιμετωπίσουμε βαριά & κουρασμένα πόδια, ευρυαγγείες & φλεβίτιδες
tired legs

Για τους περισσότερους από εμάς, το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου, συνυφασμένη με διακοπές, ταξίδια και βόλτες στη θάλασσα. Δυστυχώς, όμως, για τους ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, το καλοκαίρι αναδεικνύεται σε μια «δύσκολη» εποχή.

Βάρος, κάψιµο, πόνος, κράµπες είναι τα βασικά ενοχλήµατα που περιγράφουν οι ασθενείς µε φλεβική ανεπάρκεια, τα οποία οξύνονται λόγω των υψηλών θερµοκρασιών κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, πολλές γυναίκες νιώθουν κάθε καλοκαίρι την αυτοπεποίθησή τους να «δοκιµάζεται», καθώς η εµφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών, εκτός από τα σωµατικά συµπτώµατα, συνοδεύεται από «αλλοιώσεις» σε αισθητικό επίπεδο. Ωστόσο, χάρη στη συνεχή πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, σήµερα υπάρχουν λύσεις, οι οποίες εφαρµόζονται εύκολα και ανώδυνα, χωρίς την ταλαιπωρία των χειρουργείων του παρελθόντος, και εγγυώνται οριστική αντιµετώπιση του προβλήµατος.

Ευρυαγγείες: Το σύγχρονο θεραπευτικό «οπλοστάσιο»

Οι λεπτές, αντιαισθητικές φλέβες, που διαγράφονται στα πόδια, σε µικρή ή και µεγαλύτερη έκταση, είναι γνωστές µε το όρο «ευρυαγγείες». Αν και πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβληµα, η εµφάνιση των ευρυαγγειών έχει κατά κύριο λόγο κληρονοµική βάση και είναι συνηθέστερη στις γυναίκες, συγκριτικά µε τους άνδρες. Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη σωµατική µας υγεία, οι ευρυαγγείες συνιστούν έναν σηµαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχολογία µας, καθώς δύνανται να προσαρµόσουν τις ενδυµατολογικές µας επιλογές (αποφυγή ενδυµάτων που αφήνουν έκθετα τα κάτω άκρα µας), αλλά ακόµη και τις συνήθειές µας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς µήνες (αποφυγή µπάνιου στη θάλασσα κ.λπ.).

Η θεραπεία των ευρυαγγειών απαιτεί σωστή και λεπτοµερή χαρτογράφηση του δικτύου των φλεβών στο οποίο συµµετέχουν, κάτι το οποίο γίνεται µε τη βοήθεια ειδικού φωτισµού. Ο φωτισµός αυτός µπορεί να αναδείξει όχι µόνο τις ευρυαγγείες, που φαίνονται έντονα, αλλά και τις λιγότερο ορατές. Οι τελευταίες αποτελούν σηµαντικό κρίκο στην αλυσίδα του δικτύου, που αν δεν «σπάσει», το αποτέλεσµα δεν θα είναι το επιθυµητό.

Βασική θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελεί η σκληροθεραπεία, η έγχυση, δηλαδή, ειδικού φαρµάκου, µε πολύ λεπτές βελόνες, που τις καταστρέφει οριστικά. Ωστόσο, καθοριστικής σηµασίας είναι ο σχεδιασµός των συνεδριών, αφού η σειρά αντιµετώπισης των ευρυαγγειών καθορίζει και το τελικό αποτέλεσµα. Το δερµατικό λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες έχουν ένδειξη στη θεραπεία µόνο των πολύ µικρών ευρυαγγειών και µόνο όταν κλείσουν οι πιο µεγάλες ευρυαγγείες που τις τροφοδοτούν. Γενικά, καµία συσκευή λέιζερ δεν µπορεί να αντικαταστήσει ένα έµπειρο χέρι που µπορεί να πραγµατοποιήσει σκληροθεραπεία ακόµα και σε πολύ µικρές ευρυαγγείες.

Κιρσοί: Όχι αµιγώς αισθητικό πρόβληµα

Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσµού και µπορούν να κάνουν την εµφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Οι κιρσοί αποτελούν διογκωµένες φλέβες στο δέρµα, οι οποίες, ανάλογα µε την έκτασή τους, µπορούν να παραµορφώσουν από ελάχιστα έως και πάρα πολύ την εικόνα των ποδιών. Ο κυριότερος παράγοντας εµφάνισης των κιρσών είναι τα γονίδιά µας.

Οι κιρσοί, σε αντίθεση µε τις ευρυαγγείες, δεν αποτελούν µόνο αισθητικό πρόβληµα. Πολλές φορές µπορεί να είναι αιτία σηµαντικών ενοχληµάτων στα πόδια, όπως πόνος, βάρος, κάψιµο, φαγούρα, πρήξιµο, δερµατολογικές βλάβες ή και ανοιχτές πληγές.

Τα θεραπευτικά πλεονεκτήµατα του ενδοαυλικού λέιζερ

Ο καλύτερος τρόπος αντιµετώπισης των κιρσών σήµερα είναι το ενδοαυλικό λέιζερ, όταν αυτό, φυσικά, εκτελείται από έµπειρα χέρια. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγµατοποιούνται µε τοπική αναισθησία, χωρίς τοµές και, το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, µε εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήµατος που πρέπει να αντιµετωπιστούν. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει άµεσα στις καθηµερινές του συνήθειες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη παραµονής στο νοσοκοµείο.

Η σωστή εφαρµογή του λέιζερ έχει τα καλύτερα αποτελέσµατα και τη µεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, συγκριτικά µε οποιαδήποτε άλλη µέθοδο. Επιπλέον, είναι η µοναδική ενδοαυλική µέθοδος µε αποδεδειγµένα εξαιρετικά αποτελέσµατα ακόµη και σε µεγάλου µεγέθους φλέβες, κάτι το οποίο άλλες ενδοαυλικές τεχνικές, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει φανεί ότι µπορούν να επιτύχουν.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να θυµάστε ότι οι ευρυαγγείες και κυρίως οι κιρσοί είναι αρκετά συχνά προβλήµατα του φλεβικού συστήµατος, τα οποία πάντα πρέπει να αξιολογούνται από τον αγγειοχειρουργό και πάντα πρέπει να προτείνεται για κάθε ασθενή η πιο αξιόπιστη και φιλική για αυτήν/ αυτόν θεραπεία.


Η Health Editor Προτείνει:

Oops...
Slider with alias daflon-grapeseed not found.