Σύμμαχο για την καλή σωματική και ψυχική μας υγεία αποτελούν τα ψάρια, τα οποία είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών (Α, D, Β6, Β12) και μεταλλικών στοιχείων (φώσφορος, ασβέστιο, ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρος). Ακόμα, είναι η πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή πολύτιμων Ω-3 λιπαρών οξέων. Αξίζει λοιπόν να τα βάλετε στη διατροφή σας από σήμερα κιόλας.
Μικρά ή µεγάλα ψάρια;
Είναι σηµαντικό να υπάρχουν και τα δύο στη διατροφή σας, καθώς τα µικρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η αθερίνα, η σαρδέλα, έχουν το πλεονέκτηµα ότι καταναλώνονται µε το κόκαλο και έτσι προσφέρουν ασβέστιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα για την οστική υγεία παιδιών και ενηλίκων. Για να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας, µπορείτε να καταναλώνετε και µικρά και µεγάλα ψάρια µέσα στην εβδοµάδα ή να τα εναλλάσσετε ανά εβδοµάδα.
Οφέλη από την κατανάλωση ψαριών
- Πρόληψη της καρδιακής νόσου
- Μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer
- Βελτίωση δέρµατος και µαλλιών
- Ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου
- Πλούσια πηγή βιταµίνης D
- Ενισχύουν την ποιότητα του σπέρµατος
- Πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών
- Μειώνουν την πιθανότητα εµφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων
- Βοηθούν στον έλεγχο της πηκτικότητας του αίµατος
- Βοηθούν στην απόκτηση ενός υγιούς σωµατικού βάρους
- Προστατεύουν και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη.
Η αρνητική πλευρά των ψαριών
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύ έντονη συζήτηση για το αν τα ψάρια ωφελούν µακροχρόνια την υγεία, καθώς έχει βρεθεί ότι τα µεγάλα ψάρια που ζουν στους ωκεανούς, καθώς και τα θαλασσινά, συσσωρεύουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, βλαβερές για την υγεία. Ακόµη µεγαλύτερη προσοχή στην κατανάλωση τέτοιου είδους ψαριών συστήνεται στις ευαίσθητες πληθυσµιακές οµάδες, όπως οι εγκυµονούσες γυναίκες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά.
Στην εγκυµοσύνη: Η κατανάλωση ψαριού διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του µωρού, πριν αλλά και µετά τη γέννησή του. Ωστόσο, πρέπει να συµπεριλαµβάνονται µε προσοχή στη διατροφή των εγκύων, καθώς τα αυξηµένα επίπεδα ορισµένων ουσιών, όπως π.χ. των διοξινών, µπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόµενο νευρικό σύστηµα του µωρού.
Παθογόνοι µικροοργανισµοί: Βρετανοί γιατροί, σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισηµαίνουν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωµού ψαριού και τονίζουν ότι η αυξηµένη δηµοτικότητα του sushi στη Δύση ενδεχοµένως να συνδέεται µε την αύξηση των παρασιτικών λοιµώξεων.
Υδράργυρος: Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου µπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, σε µειωµένες κινητικές δεξιότητες, όπως επίσης και σε προβλήµατα µνήµης.
Θηλασµός: Κατά την περίοδο του θηλασµού, πρέπει να υπάρχει µέτρο στην κατανάλωση ψαριού, επειδή ορισµένα είδη, ανάλογα µε το µέγεθος και τη διατροφή τους, µπορεί να περιέχουν βαρέα µέταλλα σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Χρήσιµες συµβουλές για ασφαλέστερη κατανάλωση
- Τρώτε ψάρια 2-3 φορές εβδοµαδιαίως – αν είναι δυνατόν διαφορετικό ψάρι κάθε φορά και πάντα σε µικρή ποσότητα.
- Αποφύγετε ψάρια που γνωρίζετε ότι προέρχονται από θάλασσες µε υψηλή ρύπανση, κοντά σε βιοµηχανικές περιοχές ή πεδία βολής.
- Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών από κονσέρβα, τα καπνιστά, τα παστά, καθώς και τα παρασκευάσµατα ψαριών σε µορφή στικ.
- Πετάτε το λίπος που βγαίνει κατά το µαγείρεµα των ψαριών.