Ύπνος, άσκηση ή διατροφή; Τελικά ποιος παράγοντας συνδέεται πιο πολύ με την βελτίωση της ψυχικής υγείας;

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ύπνος, άσκηση ή διατροφή; Τελικά ποιος παράγοντας συνδέεται πιο πολύ με την βελτίωση της ψυχικής υγείας;
askisi diatrofi upnos

Ο φόρος ψυχικής υγείας συνεχίζει να αυξάνεται. Μετά από ένα χρόνο γεμάτο φόβο για τον κορωνοϊό, το 2021 ξεκινά με περισσότερο άγχος για το COVID-19.

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε το άγχος και την κατάθλιψη;  Μια πρόσφατη μελέτη θα σας βοηθήσει! Ο ποιοτικός ύπνος, η άσκηση και η κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων και λαχανικών ( με αυτή τη σειρά) προέβλεπαν καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία σε νεαρούς ενήλικες.

Μπορούν να θεωρηθούν ως «τρεις πυλώνες της υγείας», δήλωσε η Shay-Ruby Wickham, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Otago στο Πανεπιστήμιο του Otago στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Today.

Η ποιότητα του ύπνου κέρδισε τον ύπνο που κάθε άτομο είχε κάθε βράδυ ως τον ισχυρότερο παράγοντα για την καλή ψυχική υγεία.

Αυτό είναι εκπληκτικό, επειδή οι συστάσεις ύπνου επικεντρώνονται κυρίως στην ποσότητα παρά στην ποιότητα, δήλωσε η Wickham.

Ενώ είδαμε ότι οι λιγότερο από οκτώ ώρες και οι περισσότερες από 12 ώρες ύπνου  συσχετίστηκαν με υψηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα… η ποιότητα του ύπνου υπερέβη σημαντικά την ποσότητα ύπνου στην πρόβλεψη της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Μόνο μια νύχτα χωρίς καλό  ύπνο μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 30% στα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

Για τη νέα μελέτη, η Wickham και οι συνάδελφοί της ζήτησαν από περισσότερους από 1.100 ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών να συμπληρώσουν μια έρευνα μετρώντας πόσες ώρες και πόσο καλά κοιμόντουσαν, πόσο συχνά γυμνάζονταν και πώς ήταν η διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων πόσων ωμών φρούτων και λαχανικά έτρωγαν σε μια τυπική εβδομάδα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που είχαν σχεδιαστεί για να εκτιμήσουν την ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εάν ένιωθαν καταθλιπτικοί ή πιο χαρούμενοι. Μοιράστηκαν επίσης τα προβλήματα υγείας τους και αν πήραν αντικαταθλιπτικά.

Μετά την ανάλυση των απαντήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν:

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες της κατάθλιψης: Οι άνθρωποι που είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου και εκείνοι που κοιμόντουσαν εντός οκτώ έως 12 ωρών κάθε βράδυ ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η ποιότητα του ύπνου «ξεπέρασε σημαντικά» άλλες συμπεριφορές υγείας που συνδέονται με την ψυχική υγεία και ευεξία, σημείωσε η μελέτη.

Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της κατάθλιψης: Η μελέτη δεν διευκρίνισε πόση άσκηση ήταν η βέλτιστη, αλλά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα κάθε δραστηριότητα που κάνει την καρδιά να κτυπά γρηγορότερα.

Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών προέβλεπε βελτίωση: Το σημείο φάνηκε να είναι περίπου πέντε μερίδες την ημέρα. Τα μαγειρεμένα ή μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά δεν ήταν τόσο ευεργετικά. Δηλώσεις όπως, «Ζω μια σκόπιμη και ουσιαστική ζωή» και «Είμαι αφοσιωμένος και ενδιαφέρομαι για τις καθημερινές μου δραστηριότητες» δείχνουν την ευεργετική επίδραση του τρίπτυχου ύπνος- άσκηση- διατροφή στην ευεξία του ατόμου.

Photos by Pexels