Τι προκαλεί η έντονη υγρασία στον οργανισμό μας; Γιατί νιώθουμε περίεργα;

Home ΥΓΕΙΑ Τι προκαλεί η έντονη υγρασία στον οργανισμό μας; Γιατί νιώθουμε περίεργα;
ugrasia

Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά όταν συνδυάζετε με υψηλή υγρασία, το σώμα σας έχει ακόμη δυσκολότερη η διαδικασία για να ‘’κρυώσει’’. Η υγρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας NBC NEW.

Γιατί είμαστε τόσο ευαίσθητοι στην υγρασία;

Υγρασία είναι η ποσότητα υδρατμού στον αέρα. Όταν ιδρώνουμε, το σώμα μας βασίζεται συνήθως στον αέρα για να απαλλαγούμε από τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στο δέρμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να κρυώσει. Όταν η υγρασία στον αέρα είναι υψηλή, η ζεστή υγρασία παραμένει στο δέρμα μας περισσότερο, κάνοντάς μας να αισθανθούμε ακόμη πιο ζεστοί.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Η.Π.Α.( National Weather Service), ο δείκτης θερμότητας είναι ένα μέτρο του πόσο ζεστοί αισθάνεστε πραγματικά όταν η υγρασία λαμβάνεται υπόψη σε σχέση  με την πραγματική θερμοκρασία. Για παράδειγμα, εάν το θερμόμετρο στην αυλή σας είναι 35.5  βαθμούς κελσίου και η σχετική υγρασία είναι 65%, ο δείκτης θερμότητας  δείχνει το  πόσο ζεστό αισθάνεται στο σώμα σας  στους 49 βαθμούς κελσίου.

Κινδύνους  που προκαλεί η υγρασία στην υγεία μας

Η υψηλή υγρασία μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα χαμηλής ενέργειας και λήθαργου. Επιπλέον, η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία – υπερβολική θέρμανση ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του σώματός σας να απελευθερώνει αποτελεσματικά τη θερμότητα. Η υπερθερμία μπορεί να προκαλέσει:

 • Αφυδάτωση
 • Κούραση
 • Μυϊκές κράμπες
 • Εξάντληση θερμότητας
 • Λιποθυμία
 • Θερμοπληξία
 • Εάν έχετε με συμπτώματα θερμοπληξίας, όπως πονοκεφάλους, σύγχυση ή έμετο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια

Κακή διάθεση  

Portrait of stressed black man

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η υγρασία μπορεί να σας βάλει σε κακή διάθεση. Η επιστήμη είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, αλλά μερικές ενδιαφέρουσες μελέτες λένε ότι μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση. Οι γιατροί αναφέρουν επίσης ότι έχουν ασθενείς που φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια θερινή έκδοση εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση αισθάνονται κατάθλιψη και μπορεί να βιώσουν άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας. Ακόμη και με λιγότερο δραστικούς τρόπους, η υγρασία μπορεί να διαταράξει κάποιες βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος ή η να θέλουμε να πιούμε περισσότερο νερό. Όχι αρκετός ύπνος και αφυδάτωση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή μας.

Τι  πρέπει να κάνετε για να νιώθετε καλύτερα σε περιόδους με υπερβολική υγρασία:

 • Η έντονη σωματική δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί, να εξαλειφθεί ή να προγραμματιστεί εκ νέου στην πιο δροσερή ώρα της ημέρας.
 • Τα άτομα που κινδυνεύουν θα πρέπει να μείνουν στο πιο δροσερό διαθέσιμο σημείο.
 • Ντύσου κατάλληλα. Τα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν τη θερμότητα και το φως του ήλιου και βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει τις κανονικές θερμοκρασίες.
 • Πίνετε άφθονο νερό ή μη αλκοολούχα υγρά. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι. Το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό όταν είναι ζεστό, ειδικά με τον υψηλό δείκτη θερμότητας από την υγρασία. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά επειδή σας προκαλούν να χάσετε περισσότερο σωματικό υγρό.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
 • Περάστε περισσότερο χρόνο σε δροσερά περιβάλλοντα. Οι κλιματιζόμενοι χώροι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο από τη ζέστη. Αυτό είναι κρίσιμο για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι άρρωστοι ή οι εξασθενημένοι. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα κλιματιστικό, το να περνάτε λίγο χρόνο κάθε μέρα σε ένα κλιματιζόμενο μέρος θα σας προσφέρει κάποια προστασία.