Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί από κει που δεν το περιμένατε και να είναι η αιτία που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανασφαλής. Παρά τις συζητήσεις πολλών ετών, πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό που τρώτε μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σας, με ορισμένα τρόφιμα να επιδεινώνουν την ακμή έως και 10%. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές από τις κύριες τροφές που προκαλούν την ακμή που είναι καλύτερα να αποφύγετε, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας The Dermatology Specialists.
Γάλα και ακμή
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συγκεκριμένα το γάλα), πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ακμής σας λόγω των βοοειδών ορμονών που παραμένουν βιοδιαθέσιμα με την κατάποση. Μπορεί να θεωρήσετε μια καλή εναλλακτική λύση να πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα. Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες γάλακτος που προστίθενται στο αποβουτυρωμένο γάλα για να το κάνουν να έχει λιγότερη υγρασία, όπως ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη, έχουν συνδεθεί με την πρόκληση περαιτέρω φλεγμονής. Συχνά πιστεύεται ότι οι bodybuilders που χρησιμοποιούν ποτά πρωτεΐνης ορού γάλακτος ως συμπλήρωμα προπόνησης υποφέρουν από ακμή στο σώμα τους. Το γάλα μπορεί να είναι δύσκολο να κοπεί εξ ολοκλήρου, καθώς βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα των τροφίμων που τρώμε καθημερινά, ωστόσο η μείωση είναι μια υπέροχη αρχή! Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπως το γάλα αμυγδάλου. Επιλογές υπάρχουν πολλές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε αυτό που σας αρέσει!
Αλκοόλ και ακμή
Ένα ποτό για να γιορτάσετε μια ειδική περίσταση ή ένα ποτήρι κρασί μετά το δείπνο είναι πάντα μια απόλαυση, ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών σας. Αν και το αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει άμεσα την ακμή μας, όταν πίνουμε, συνήθως δημιουργείται ανισορροπία στα επίπεδα των οιστρογόνων ή της τεστοστερόνης, τα οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ξεσπασμάτων ακμής. Όταν τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται, το δέρμα μας παράγει μια ουσία που ονομάζεται σμήγμα που φράζει τους πόρους μας με έλαιο και βακτήρια, προκαλώντας τελικά οδυνηρές εξάρσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να καταστρέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα που συνήθως βοηθά στην καταπολέμηση τυχόν βακτηρίων και άλλων κοινών ιών. Φυσικά πρέπει πάντα να πίνετε με μέτρο, αλλά για όσους είναι πιο επιρρεπείς σε ξεσπάσματα, πρέπει να πίνουν το ελάχιστο.
Ζάχαρη και ακμή
Για όσους από εσάς λατρεύετε τα γλυκά, δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη και τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στον γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν μείζονα συνεισφέροντα στην ακμή. Ουσιαστικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα προκαλούν αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα σας. Αυτή η υπερβολική δόση ινσουλίνης αυξάνει την παραγωγή ελαίων στο δέρμα, γεγονός που οδηγεί τους πόρους σας να φράξουν με σμήγμα – όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Παράλληλα με τις φλεγμονώδεις επιδράσεις που προκαλούνται από την αύξηση της ινσουλίνης, αυτό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων P. Acnes, προκαλώντας μια δυσάρεστη έξαρση. Εάν δεν μπορείτε να ‘’αποχαιρετήσετε’’ τα γλυκά, η καλύτερη λύση είναι να μειώσετε την ποσότητα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μερικές μικρές πιρουνιές είναι το μόνο που χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποιημένος μετά το δείπνο και θα αποφύγετε αυτό το φοβερό άγχος ινσουλίνης.
Fast Food και ακμή
Όλοι γνωρίζουμε ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι το καλύτερο για εμάς. Είναι ο ένοχος για έναν αυξανόμενο αριθμό ανησυχιών για την υγεία και για όλους τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, το γρήγορο φαγητό θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα εκτός ορίων για την επιδερμίδα σας. Συνήθως αποτελείται από τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, πίτσα και όλα τα άλλα λιπαρά γεμάτα με λίπος – τα υψηλά κορεσμένα λίπη και τα επεξεργασμένα συστατικά μπορούν να απορρίψουν εντελώς την ορμονική ισορροπία και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν επιθυμείτε το αγαπημένο σας γρήγορο φαγητό, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας έκδοση στο σπίτι. Ανταλλάξτε ψητές πατάτες με τις τηγανιτές και επιλέξτε λευκό κρέας αντί για κόκκινο στο μπιφτέκι σας.
Σοκολάτα και ακμή
Ωστόσο, τα καλά νέα για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι το κακάο στην ακατέργαστη μορφή του έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία επίδραση στα ξεσπάσματα της ακμής σας. Στην πραγματικότητα, το ακατέργαστο κακάο είναι γεμάτο με βιταμίνες Α, C, E και ψευδάργυρο που είναι όλα εξαιρετικά ευεργετικά για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ζάχαρη αναμιγνύονται συχνά με τα περισσότερα γλυκά και επιδόρπια που έχουν συνδέσει τη σοκολάτα με μια σοβαρή περίπτωση ακμής. Έτσι την επόμενη φορά που θα φτάσετε σε μια σοκολάτα, δοκιμάστε να επιλέξετε υψηλή περιεκτικότητα σε μαύρη σοκολάτα ή σνακ με κακάο. Αποφύγετε τη λευκή σοκολάτα και τη γάλακτος, τα οποία αποτελούνται κυρίως από όλα τα συστατικά που θα οδηγήσουν σε φλεγμονή και έξαρση στην ακμή σας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το φαγητό δεν είναι εχθρός. μπορεί πραγματικά να είναι η λύση όταν τρώτε τα σωστά τρόφιμα! Η ενσωμάτωση τροφών που καταπολεμούν την ακμή στη διατροφή σας, όπως λιναρόσπορος ή ιχθυέλαια, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και προστατευτική δράση. Ένα υγιεινό πρόγραμμα γεύματος που περιλαμβάνει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα λαχανικά και άφθονο νερό μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στην επιδερμίδα σας!
Photos by Freepik