Ποια αίτια προκαλούν την τριχόπτωση;

Home ΥΓΕΙΑ Ποια αίτια προκαλούν την τριχόπτωση;
pistolaki kopela mallia

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα μαλλιά τους μπορεί να αρχίσουν να χάνουν όγκο και πάχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αραίωση των μαλλιών συνδέεται με δίαιτα, ελλείψεις θρεπτικών ουσιών ή κληρονομική τριχόπτωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αραίωση των μαλλιών δεν συνδέεται με γενικά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν πολλές θεραπείες και αγωγές στο σπίτι για να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών, το πάχος και τη δύναμη.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις αιτίες της αραίωσης των μαλλιών, καθώς και μερικές από τις διαθέσιμες θεραπείες και θεραπείες στο σπίτι, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Medical News Today.

Αιτίες

Κάποιος βαθμός τριχόπτωσης είναι φυσιολογικός. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα μαλλιά τους μπορεί φυσικά να αρχίσουν να χάνουν όγκο και δύναμη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) επισημαίνει ότι οι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες κάθε μέρα. Στη συνέχεια, νέα μαλλιά επανεμφανίζονται από τα ίδια θυλάκια.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ορισμένα θυλάκια σταματούν να παράγουν μαλλιά και οι άξονες των μαλλιών γίνονται λεπτότεροι. Τα μαλλιά αρχίζουν επίσης να χάνουν το χρώμα τους.

Εάν ένα άτομο παρατηρήσει σημαντική αραίωση μαλλιών ή ανάπτυξη φαλακρών μπαλωμάτων, μπορεί να παρουσιάσει απώλεια μαλλιών. Σύμφωνα με το ADD, οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν ή να θεραπεύσουν τις περισσότερες αιτίες της τριχόπτωσης.

Οι ακόλουθες ενότητες εξετάζουν πιθανές αιτίες αραίωσης μαλλιών.

Αρσενική ή γυναικεία τριχόπτωση

Η αρσενική φαλάκρα και η γυναικεία φαλάκρα ονομάζονται ανδρογενετική αλωπεκία. Τα γονίδια και οι ορμόνες προκαλούν ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια συχνή αιτία τριχόπτωσης. Επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια άνδρες και 30 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Γενετική Οικιακή Αναφορά, η πιθανότητα εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας αυξάνεται με την ηλικία. Αν και μπορεί να επηρεάσει τους εφήβους, πάνω από τους μισούς άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Συχνά, τα άτομα που έχουν ανδρογενετική αλωπεκία έχουν μέλη της οικογένειας με την ίδια κατάσταση.

Στα αρσενικά, η αραίωση των μαλλιών τείνει να εμφανίζεται από τη γραμμή των μαλλιών στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Στις γυναίκες, τείνει να επηρεάζει το στέμμα του κεφαλιού.

Alopecia areata

Η Alopecia areata είναι μια κατάσταση που προκαλεί την τριχόπτωση σε στρογγυλά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα φρύδια, τα γένια και άλλες περιοχές όπου υπάρχουν μαλλιά.

Οι άνθρωποι στις Η.Π.Α. έχουν πιθανότητα 2,1% να αναπτύξουν αλωπεκία areata στη διάρκεια της ζωής τους. Εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Τα γονίδια και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι οι κύριες αιτίες.

Στην αλωπεκία, τα θυλάκια των τριχών είναι ακόμα ζωντανά και τα μαλλιά μπορούν να αναγεννηθούν. Οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλωπεκία areata με ένεση στο τριχωτό της κεφαλής κάθε 4-6 εβδομάδες για έως και 6 μήνες.

Διατροφή

Το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσει νέα σκέλη μαλλιών και να διατηρήσει υγιείς θύλακες των μαλλιών.

Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό των μαλλιών. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα, παίζουν βασικό ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης των θυλακίων των μαλλιών.

Η ανεπάρκεια της σωστής τροφής και βιταμινών μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ποικίλης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης ισχυρών, υγιών μαλλιών.

Η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί επίσης να αποτρέψει τα ακόλουθα σημάδια κατεστραμμένων μαλλιών:

  • εύθραυστοι άξονες μαλλιών
  • μια θαμπή εμφάνιση
  • ξηρότητα
  • πιτυρίδα

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D διεγείρει τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν ένα άτομο δεν παίρνει αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να παρουσιάσει τριχόπτωση, μαζί με άλλα συμπτώματα.

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τις ανεπάρκειες της βιταμίνης D με την αλωπεκία.

Στρες

Μετά από μια μακρά περίοδο σημαντικού στρες, οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο λεπτά από το συνηθισμένο.

Όταν το άγχος προκαλεί αραίωση των μαλλιών, οι άνθρωποι συνήθως παρατηρούν τα μαλλιά τους να επιστρέφουν στον κανονικό όγκο μόλις αρχίσει να περνά η αγχωτική κατάσταση.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν σημαντικές περιόδους άγχους. Οι ομιλίες και οι συμπεριφορικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του άγχους.

Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Συνήθως, αυτό είναι αναστρέψιμο τα μαλλιά μεγαλώνουν πάλι χωρίς καμία θεραπεία.

Photos by Pexels