ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ,
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος,
Ενδοκρινολογικό και Δερματολογικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης,
endoderma.gr , derma@endoderma.gr
Το καλοκαίρι είναι εποχή ανεμελιάς, όμως για πολλούς συνοδεύεται από μια δυσάρεστη παράπλευρη απώλεια: την εντονότερη τριχόπτωση. Αν και ένα ποσοστό εποχικής πτώσης των μαλλιών θεωρείται φυσιολογικό, όταν ο αριθμός των τριχών που χάνουμε αυξάνεται αισθητά, ή η απώλεια διαρκεί πάνω από δυο τρεις μήνες, το άγχος κορυφώνεται.
Γιατί πέφτουν περισσότερα μαλλιά το καλοκαίρι;
Παράγοντες του περιβάλλοντος αλλά και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής δημιουργούν στρες στα τριχοθυλάκια, επιταχύνοντας τη μετάβαση περισσοτέρων τριχών στη φάση ανάπαυσης (τελογενή).
Τα κυριότερα αίτια είναι:
1. Υπεριώδης ακτινοβολία (UV). Οι ακτίνες UV οξειδώνουν και αποδυναμώνουν τις πρωτεΐνες της τρίχας, πυροδοτώντας πρόωρη πτώση.
2. Θερμότητα, εφίδρωση και υγρασία. Η ζέστη αυξάνει τον ιδρώτα, μαζί με σμήγμα και ρύπους, φράζει τους αδένες, επηρεάζοντας την αιμάτωση και αφήνοντας τις ρίζες με λιγότερα θρεπτικά συστατικά . Παράλληλα, η πιθανή αφυδάτωση κάνει τις τρίχες εύθραυστες.
3. Θαλασσινό νερό. Το αλάτι ρουφά ωσμωτικά την υγρασία της τρίχας, την κάνει ξηρή και άκαμπτη—πιο εύκολη στο σπάσιμο.
4. Χλωριωμένο νερό πισίνας. Το χλώριο αφαιρεί τα φυσικά λιπίδια, θαμπώνει το χρώμα και αποδυναμώνει την τρίχα.
5. Φυσιολογική εποχιακή τριχόπτωση. Τους θερινούς μήνες, το ποσοστό τριχών που μπαίνουν σε τελογενή φάση αυξάνεται, το πόσο έντονα εκδηλώνεται εξαρτάται από γονίδια και τρόπο ζωής.
6. Στρεσογόνα ερεθίσματα & αλλαγές στη διατροφή. Διακοπές, λιγότερος ύπνος, ακανόνιστα γεύματα και ταξιδιωτικό στρες προσθέτουν ένα επιπλέον στρεσογόνο φορτίο στο σώμα μας και κατά συνέπεια και στα μαλλιά.
Συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν
✤ Περισσότερες από το φυσιολογικό τρίχες στο ντους, στη βούρτσα ή στο μαξιλάρι.
✤ Ξηρά, θαμπά μαλλιά που σπάνε με ένα ελαφρύ τράβηγμα.
✤ Φαγούρα, ξεφλούδισμα ή αίσθημα «τραβήγματος» στο τριχωτό μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Εάν η απώλεια παραμένει έντονη για πάνω από δύο με τρεις μήνες ή βλέπετε αραίωση σε συγκεκριμένες ζώνες, κλείστε ραντεβού με δερματολόγο για κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
Οδηγός φροντίδας για τα μαλλιά στην παραλία
1. Προστατέψτε και φροντίστε τα μαλλιά σας. Ένα πλατύγυρο καπέλο μειώνει εντυπωσιακά την έκθεση σε UV. Συμπληρώστε με αντηλιακό σπρέι ή leave in conditioner με φίλτρα UV: προστατεύει τις πρωτεΐνες της τρίχας και συγκρατεί την υγρασία.
2. Μετά τη βουτιά. Ξεπλύνετε αμέσως με γλυκό νερό και απλώστε ένα ενυδατικό conditioner ή μάσκα για να αναπληρώσετε υγρασία και λιπίδια.
3. Ήπια καθαριστικά. Επιλέξτε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα (SLS/SLES). Καθαρίζουν απαλά χωρίς να απογυμνώνουν τα προστατευτικά έλαια. Κάντε απαλό μασάζ, όχι επιθετικό τρίψιμο, όσες φορές χρειάζεται για να απομακρύνετε ιδρώτα κι αλάτι.
4. Στοχευμένα ενεργά συστατικά.
✤ Πανθενόλη (B₅): δεσμεύει την υγρασία, αυξάνει την ελαστικότητα και μειώνει το σπάσιμο.
✤ Νιασιναμίδη (B₃): ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και ηρεμεί πιθανούς ερεθισμούς.
✤ Υδρολυμένη κερατίνη: «γεμίζει» πιθανές μικρορωγμές και λειαίνει την τρίχα.
✤ Φυτικά έλαια & εκχυλίσματα (αλόη, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο): καταπραΰνουν το ερεθισμένο τριχωτό και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ. Χρησιμοποιήστε μάσκα ή leave in προϊόν 1 2 φορές την εβδομάδα, κυρίως στο στέλεχος της τρίχας και στις άκρες.
5. Συνήθειες φιλικές προς την τρίχα. Ταμπονάρετε απαλά με πετσέτα, μην τρίβετε, χρησιμοποιείτε χτένα με αραιά δόντια όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα. Αποφύγετε σφιχτές κοτσίδες και λάστιχα που τραβούν σφιχτά τις τρίχες. Περιορίστε τα θερμικά εργαλεία (πιστολάκι με καυτό αέρα, ισιωτική κλπ.), όταν τα χρησιμοποιείτε, ρυθμίστε χαμηλή θερμοκρασία και εφαρμόστε θερμοπροστατευτικό προϊόν. Ενυδατωθείτε επαρκώς (1,5 2 L νερό ημερησίως) και προτιμήστε διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τελικές σκέψεις
Με σύμμαχο το καπέλο, εξειδικευμένα προϊόντα και την προσεκτική μεταχείριση των μαλλιών, η καλοκαιρινή τριχόπτωση μπορεί να περιοριστεί αισθητά. Αν, παρ’ όλα αυτά, η απώλεια παραμένει επίμονη ή εξελίσσεται σε ορατή αραίωση, μια επίσκεψη στον δερματολόγο είναι το ασφαλέστερο βήμα. Η έγκαιρη διάγνωση αποκλείει ορμονικά ή άλλα αίτια και ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Με γνώση και συνετή φροντίδα, μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, κρατώντας τα μαλλιά μας υγιή, δυνατά και λαμπερά όλο το καλοκαίρι.