200 1100 
 

Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα απαραίτητο μέτρο προστασίας από τον ήλιο που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά, όλο τον χρόνο. Τα οφέλη τους μάλιστα δεν περιορίζονται στα μάτια, καθώς προστατεύουν εξίσου και το ευαίσθητο δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών.

«Παρότι ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται τα γυαλιά ηλίου σαν ένα μέσο προστασίας των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η αλήθεια είναι ότι κάνουν πολύ περισσότερα από αυτό, αφού προστατεύουν και τους εξαιρετικά ευαίσθητους παρακείμενους ιστούς από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου», τονίζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.

Ο Δρ Κανελλόπουλος συστήνει να γίνεται καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου απ’ όλους, ακόμη και από τα μωρά, καθώς και τακτική παρακολούθηση (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) από τον οφθαλμίατρο τυχόν σπίλου (ελιάς) στο βλέφαρο. Αν πάντως έχετε περάσει την ηλικία των 45 ετών, χρειάζεστε προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε 1-2 χρόνια, ανεξάρτητα από το αν έχετε σπίλο στα βλέφαρα ή όχι. 

Ο ειδικός συμβουλεύει επίσης για την επιλογή των κατάλληλων γυαλιών ηλίου, αλλά και τον τρόπο χρήσης τους:

  1. Επιλέξτε γυαλιά που παρέχουν 100% προστασία από την UV. Πρέπει να αναγράφουν ότι προστατεύουν τόσο από την UVAόσο και από την UVBκαι να φέρουν την ένδειξη «UV400» ή «100% προστασία από την UV». Τα γυαλιά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια σας.
  2. Προμηθευτείτε τα γυαλιά ηλίου σας από έγκριτα καταστήματα οπτικών. Είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για το τι αγοράζετε και για να ενημερωθείτε σωστά για την προστασία που παρέχουν.
  3. Εκτός από γυαλιά, φροντίστε να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο, όταν βρίσκεστε στον ήλιο.
  4. Να τοποθετείτε τα γυαλιά σας κοντά στο πρόσωπο, γιατί όσο πιο χαμηλά στη μύτη στηρίζονται, τόσο πιο εκτεθειμένο μένει το δέρμα γύρω από τα μάτια στον ήλιο.
  5. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να βάζετε κατάλληλο αντηλιακό γύρω από τα μάτια σας, προσέχοντας όμως να τα έχετε κλειστά έως ότου ολοκληρώσετε την επάλειψη για να μην μπει η αλοιφή ή η λοσιόν στο εσωτερικό τους.
  6. Πρέπει επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν βάλετε αντηλιακό γύρω από τα μάτια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος οφθαλμικής λοίμωξης, σε περίπτωση που ακουμπήσετε τον βολβό του ματιού.
  7. Μην εφησυχάζετε όταν έχει συννεφιά, ούτε όταν κάθεστε στη σκιά. Φοράτε συνεχώς τα γυαλιά ηλίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% της UVδιαπερνά τα σύννεφα και ότι αντανακλάται στις λείες επιφάνειες, όπως το νερό, η άμμος, τα τζάμια των κτιρίων κ.λπ.

Επιμέλεια: Νεκταρία Καρακώστα