Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπογονιμότητας. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και ορισμένα ζευγάρια έχουν “ανεξήγητη” υπογονιμότητα ή πολυπαραγοντική υπογονιμότητα (πολλαπλές αιτίες, συχνά τόσο ανδρικοί όσο και γυναικείοι παράγοντες). Ορισμένες πιθανές αιτίες υπογονιμότητας από γυναικείο παράγοντα μπορεί να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας
Προβλήματα με τη μήτρα: Αυτό περιλαμβάνει πολύποδες, ινομυώματα, διάφραγμα ή συμφύσεις μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Οι πολύποδες και τα ινομυώματα μπορούν να σχηματιστούν από μόνα τους ανά πάσα στιγμή, ενώ άλλες ανωμαλίες (όπως το διάφραγμα) υπάρχουν κατά τη γέννηση. Οι συμφύσεις μπορεί να σχηματιστούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση όπως η διαστολή και η απόξεση (D&C).
Προβλήματα με τις σάλπιγγες: Η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας με “σαλπιγγικό παράγοντα” είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, που συνήθως προκαλείται από χλαμύδια και γονόρροια.
Προβλήματα με την ωορρηξία: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να μην έχει τακτική ωορρηξία (απελευθέρωση ωαρίου). Οι ορμονικές ανισορροπίες, μια διατροφική διαταραχή στο παρελθόν, η κατάχρηση ουσιών, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, το έντονο στρες και οι όγκοι της υπόφυσης είναι παραδείγματα πραγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία.
Προβλήματα με τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων: Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν ποτέ και αυτή η προσφορά μπορεί να “εξαντληθεί” νωρίς πριν από την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, ορισμένα ωάρια θα έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων και δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν ή να εξελιχθούν σε υγιές έμβρυο. Ορισμένα από αυτά τα χρωμοσωμικά προβλήματα (όπως η “ισορροπημένη μετατόπιση”) μπορεί να επηρεάσουν όλα τα ωάρια. Άλλα είναι τυχαία αλλά γίνονται πιο συχνά καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.