Μια νέα και δυνητικά πιο μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική προκάλεσε νέο γύρο ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε ανησυχία για το τι μπορεί να ακολουθήσει στην πανδημία, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας CNN Health.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την Παρασκευή το στέλεχος, που ονομάζεται πλέον Omicron, ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία και δήλωσε ότι διεξάγονται πολλαπλές μελέτες, καθώς οι σύμβουλοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την παραλλαγή.
Ενώ οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την παραλλαγή, τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε – συμπεριλαμβανομένου του αν η παραλλαγή είναι όντως πιο μεταδοτική, αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
“Παρόλο που αυτό είναι ανησυχητικό, όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να περιμένουμε την επιστημονική τεκμηρίωση σε αυτό”, δήλωσε στο CNN ο επιδημιολόγος Dr.  Abdul El-Sayed told CNN.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για το Omicron.

Που έχει εντοπιστεί

Η παραλλαγή έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και το Βέλγιο.
Ένα δείγμα από το πρώτο γνωστό κρούσμα της παραλλαγής στη Νότια Αφρική συλλέχθηκε στις 9 Νοεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο ΠΟΥ. Τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής φαίνεται να αυξάνεται σχεδόν σε κάθε επαρχία της χώρας, δήλωσε ο ΠΟΥ. Η Νότια Αφρική έχει σήμερα εμβολιάσει πλήρως λιγότερο από το 36% του ενήλικου πληθυσμού της και το ποσοστό των νέων εμβολιασμών είχε μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης αρχικά ότι υπήρχε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική στο Χονγκ Κονγκ. Την Παρασκευή, οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν ένα δεύτερο κρούσμα της παραλλαγής μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεφαν στον ίδιο όροφο ενός ξενοδοχείου που είχε οριστεί σε καραντίνα. Οι υγειονομικές αρχές διέταξαν τουλάχιστον 12 άτομα σε κοντινά δωμάτια να υποβληθούν σε υποχρεωτικές εξετάσεις Covid-19 και δύο εβδομάδες καραντίνας σε κυβερνητικό κέντρο.
Επίσης, την Παρασκευή, η βελγική κυβέρνηση δήλωσε ότι ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από την Αίγυπτο και ήταν ανεμβολίαστο, βρέθηκε θετικό στην παραλλαγή, σηματοδοτώντας το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών δήλωσε την Παρασκευή ότι, δεδομένης της “δυνατότητας διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος και του δυνητικά αυξημένου πλεονεκτήματος μεταδοτικότητας της παραλλαγής σε σύγκριση με το Delta”, υπάρχει “υψηλός έως πολύ υψηλός” κίνδυνος εξάπλωσής της στην Ευρώπη.
Ο Dr. Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι “δεν υπάρχει καμία ένδειξη” ότι η παραλλαγή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι “φαίνεται να έχει περιοριστεί”, αλλά όλα είναι πιθανά.

Οι μεταλλάξεις του προκαλούν ανησυχία

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες γονιδιωματικής δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η παραλλαγή έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, με περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη-κλειδί spike – τη δομή που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα στα οποία επιτίθεται.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική και να οδηγήσουν σε αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο Fauci δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι οι επιστήμονες εργάζονται για να διαπιστώσουν αν η παραλλαγή θα μπορούσε να αποφύγει την ανοσία, λέγοντας ότι οι μεταλλάξεις της μπορούν να βοηθήσουν να υποδείξουν ή να προβλέψουν αν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
“Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πάρετε αυτή τη συγκεκριμένη αλληλουχία του ιού, να τη βάλετε σε μια μορφή στο εργαστήριο όπου μπορείτε πραγματικά να δοκιμάσετε τα διάφορα αντισώματα, ώστε να μπορείτε να έχετε μια πρόβλεψη ότι μπορεί να αποφύγει, ή να μπορείτε πραγματικά να το αποδείξετε”, είπε.
“Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για ένα είδος κόκκινης σημαίας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα ζήτημα, αλλά δεν το γνωρίζουμε”, πρόσθεσε ο Fauci. “Μόλις το δοκιμάσετε, θα ξέρετε με βεβαιότητα αν αποφεύγει ή όχι τα αντισώματα που φτιάχνουμε, για παράδειγμα, κατά του ιού μέσω ενός εμβολίου ή … αφού μολυνθείτε”.
Ο Dr. Ashish Jha, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η παραλλαγή θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου “τα εμβόλια θα καταστούν άχρηστα”.
“Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο”, δήλωσε. “Το ερώτημα είναι, υπάρχει ένα μικρό πλήγμα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή υπάρχει ένα μεγάλο πλήγμα; Νομίζω ότι θα λάβουμε κάποια προκαταρκτικά στοιχεία πιθανώς τις επόμενες ημέρες”.

Πώς συγκρίνεται με άλλες παραλλαγές

Ενώ οι μεταλλάξεις – και οι νέες παραλλαγές – του ιού αναμένονται καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει περισσότερος λόγος ανησυχίας για τον Omicron.
“Έχουμε δει πολλές παραλλαγές να εμφανίζονται τους τελευταίους πέντε, έξι μήνες, και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν καταλήξει σε πολλά. Αυτό φαίνεται διαφορετικό”, δήλωσε ο Jha. “Συμπεριφέρεται διαφορετικά, μοιάζει να είναι πολύ πιο μεταδοτικό ακόμα και από την παραλλαγή Delta”.
Η παραλλαγή Delta τροφοδότησε μια ιογενή καλοκαιρινή έξαρση του Covid-19 στις ΗΠΑ και συνέβαλε στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη. Ένα έγγραφο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραλλαγή Delta ήταν περίπου τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά.
Όταν οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν άλλες παραλλαγές, δήλωσε ο Jha, συνήθως χρειάζονταν αρκετοί μήνες για να γίνουν αυτά τα στελέχη κυρίαρχα – με άλλα λόγια, το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται σε μια περιοχή.
“Αυτό εδώ έγινε κυρίαρχο πολύ γρήγορα στη Νότια Αφρική στις περιοχές όπου βρέθηκε. Μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες σε αντίθεση με τους μήνες”, δήλωσε ο Jha. “Τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική είναι αρκετά χαμηλός, οπότε μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους, όχι μόνο επειδή είναι πιο μεταδοτικός. Αλλά η ταχύτητα με την οποία έχει εξαπλωθεί είναι πραγματικά διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν”.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν επίσης στην ανακοίνωσή τους την Παρασκευή ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το Omicron ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.