Στις μέρες μας η πληροφόρηση για τη διατροφή είναι τεράστια και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αντλήσει γνώσεις γύρω από τη διατροφή ή και συμβουλές ώστε να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε περιοδικά, σε blogs, στο facebook, στο instagram και σε τόσα άλλα. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό τον βομβαρδισμό γεννάται το ερώτημα εάν υπάρχει ιδανικό μέγεθος μερίδας. Υπάρχει άραγε;
Μερίδα
Η συζήτηση γύρω από την ιδανική μερίδα για τον κάθε έναν από εμάς είναι πολύ μεγάλη. Σίγουρα ιδανική μερίδα δεν υπάρχει όπως ούτε και υπάρχει μια μερίδα που να ταιριάζει σε όλους. Ναι, υπάρχουν ενδεικτικές μερίδες οι οποίες λίγο ή πολύ δείχνουν σε ποια “έκταση” θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα τρόφιμο.
Το μέγεθος της δικής μου μερίδας
Η μερίδα σου, λοιπόν, εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων όπως:
- Το σωματικό σου βάρος.
- Το ύψος σου.
- Τη σύσταση σώματός σου, δηλαδή τη μυϊκή και λιπώδη μάζα σου.
- Τον τρόπο ζωής και εργασίας σου.
- Από το εάν γυμνάζεσαι https://allazwdiatrofi.gr/diatrofi-energia/, ποιο είδος άσκησης κάνεις, σε τι ένταση και πόσο συχνά.
- Από το επίπεδο της υγείας σου.
- Από τους στόχους σου και το τι θέλεις να καταφέρεις.
- Από το φύλο σου.
- Από την ηλικία σου
Η διαφοροποίηση της μερίδας μου από μέρα σε μέρα
Αν τώρα σκέφτεστε εάν θα πρέπει να τρώτε ακριβώς το ίδιο κάθε μέρα, η απάντηση είναι πως όχι. Κάθε μέρα είναι διαφορετική! Άλλες μέρες είμαστε πιο δραστήριοι και άλλες λιγότερο. Υπάρχουν μέρες που τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και άλλες που είμαστε χαλαροί στον καναπέ, υπάρχουν μέρες που έχουμε τις μαύρες μας και μέρες που πετάμε από τη χαρά μας, υπάρχουν μέρες που έχουμε χορτάσει ύπνο και μέρες που είμαστε άυπνοι. Κάποιες μέρες παίζουμε κυνηγητό με τα παιδιά μας και κάποιες όχι, κάποιες μέρες παίζουμε ατελείωτες ώρες ρακέτες στην παραλία και κάποιες όχι, κάποιες μέρες τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο και κάποιες όχι. Με λίγα λόγια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.
Έτσι, λοιπόν, και οι διατροφικές μας ανάγκες είναι διαφορετικές. Δε γίνεται να πεινάμε κάθε μέρα το ίδιο. Να θυμάστε πως έχετε γεννηθεί με μια σοφία μέσα σας ώστε να αναγνωρίζετε τα σήματα πείνας και κορεσμού. Απλώς, κάπου μας έχει μπερδέψει η δυτική – πλουσιοπάροχη κοινωνία στην οποία ζούμε και δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Εάν, όμως, εξασκηθούμε σε αυτό θα το θυμηθούμε ξανά εφόσον έχουμε γεννηθεί με αυτή την ικανότητα. Για του λόγου το αληθές φέρτε στο νου σας τα μικρά παιδάκια…Σίγουρα σταματάνε εκεί που χόρτασαν και οι μανούλες τα κυνηγάνε για να φάνε περισσότερο!