Το συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικά τρομακτικών ή οδυνηρών γεγονότων που συντρίβουν την αίσθηση της ασφάλειας ή σας κάνουν να αισθάνεστε αβοήθητοι και μπορεί να οδηγήσουν σε προκλήσεις στη λειτουργία ή στην κανονική αντιμετώπιση στη συνέχεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αναμνήσεις αυτές επαναλαμβάνονται επανειλημμένα και ένα τραυματισμένο άτομο θα δυσκολευτεί να τις ελέγξει. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, αίσθημα μούδιασμα, αποσύνδεση και σοβαρά προβλήματα εμπιστοσύνης προς τους άλλους ανθρώπους. Τα τραυματικά γεγονότα δεν είναι πάντα προσωπικές σωματικές εμπειρίες. Οποιαδήποτε εμπειρία που σας κάνει να νιώθετε έντονα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να είναι τραυματική – όπως το να είστε μάρτυρας, να παρακολουθείτε ή να ακούτε κάτι. Η απόφαση για το αν κάτι είναι τραυματικό ή όχι δεν βασίζεται στην υποκειμενική συναισθηματική αντίδραση του κάθε ατόμου στο γεγονός. Το βάθος του τραύματος σχετίζεται με την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων που νιώθουμε για την εμπειρία. Με άλλα λόγια, η ίδια εμπειρία μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Sunshine clinic. Για εσάς μπορεί να είναι τραυματική, αλλά όχι για άλλους. Ορισμένες αιτίες συναισθηματικού και ψυχολογικού τραύματος:
- Απροσδόκητα γεγονότα όπως ένα ατύχημα, ένας τραυματισμός ή μια βίαιη επίθεση
- Φυσικές καταστροφές
- Ενδοοικογενειακή βία, συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση, εκφοβισμός ή παραμέληση της παιδικής ηλικίας
- Συνεχείς απειλές, όπως το να ζείτε σε μια γειτονιά γεμάτη εγκληματικότητα ή να παλεύετε με μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια
Οι αιτίες που συνήθως παραβλέπονται περιλαμβάνουν:
- Χειρουργικές επεμβάσεις – ιδιαίτερα κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής
- Ο ξαφνικός θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
- Διακοπή σχέσεων στις οποίες το άτομο έχει επενδύσει βαθιά συναισθηματικά
- Ταπεινωτικές ή σοβαρά απογοητευτικές εμπειρίες, κυρίως με τη συμμετοχή κάποιου σκόπιμα σκληρού ατόμου
Η πρωταρχική εμπλοκή σε ένα συμβάν δεν είναι απαραίτητη για την πρόκληση τραύματος. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει ποτέ κάποιος από εμάς το άμεσο θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Παρόλα αυτά, η επανειλημμένη έκθεση σε απαίσιες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ειδησεογραφικά κανάλια τέτοιων θυμάτων μπορεί να δημιουργήσει τραυματικό στρες και να καταβάλει το νευρικό σύστημα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε θεραπευτικές αλλαγές και να προχωρήσετε στη ζωή σας είτε το τραύμα συνέβη πριν από χρόνια είτε χθες- και ανεξάρτητα από την αιτία.