Τι είναι η θεραπεία επίπλευσης; Πως μπορεί να σας βοηθήσει;

Home ΥΓΕΙΑ Τι είναι η θεραπεία επίπλευσης; Πως μπορεί να σας βοηθήσει;
floatin in water

Το να εγγραφείτε -και να πληρώσετε- για να μπείτε σε μια δεξαμενή αισθητηριακής στέρησης ακούγεται όσο πιο τρελό γίνεται. Όμως, τα οφέλη της θεραπείας με επίπλευση για την ευεξία είναι απολύτως θεμιτά. Οι θιασώτες ισχυρίζονται ότι η πλεύση προσφέρει βαθιά χαλάρωση, μαζί με μείωση του πόνου, καλύτερο ύπνο και λιγότερο άγχος, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας New Beauty.

Τι είναι η δεξαμενή αισθητηριακής στέρησης;

Η δεξαμενή αισθητηριακής στέρησης (γνωστή και ως δεξαμενή απομόνωσης ή επίπλευσης), που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1954 από τον Αμερικανό γιατρό και νευροεπιστήμονα John C. Lily, είναι μια σκοτεινή, ηχομονωμένη δεξαμενή που είναι γεμάτη με περίπου ένα πόδι αλμυρό νερό, ώστε να μπορείτε να επιπλέετε πιο εύκολα. Αυτές οι δεξαμενές χρησιμοποιούνται για θεραπεία περιορισμένης περιβαλλοντικής διέγερσης ή REST.

Η πρώτη δεξαμενή του Lily σχεδιάστηκε καθώς ερευνούσε την έννοια της συνείδησης με τη στέρηση όλων των εξωτερικών ερεθισμάτων. Οι εμπορικές δεξαμενές αιώρησης δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του 1970.

Τι μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία με επίπλευση;

Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνάτε επιπλέοντας σε αυτές τις δεξαμενές μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως μυϊκή χαλάρωση, καλύτερο ύπνο, μείωση του πόνου και μείωση του στρες και του άγχους. Σήμερα, υπάρχουν ειδικά ιαματικά λουτρά για την πρακτική της θεραπείας με επιπλεύσεις και αμέτρητα ιαματικά λουτρά και θέρετρα έχουν αρχίσει να προσφέρουν παρόμοιες θεραπείες.

Σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο, θα σας ζητηθεί να μπείτε στη δεξαμενή γυμνοί (μπορείτε επίσης να φορέσετε μαγιό αν το προτιμάτε) και μόλις κλείσει το καπάκι ή η πόρτα της δεξαμενής, θα αποκοπείτε εντελώς από κάθε εξωτερικό ερέθισμα, συμπεριλαμβανομένου του φωτός και του ήχου. Η μουσική μπορεί να παίζει μέσα στη δεξαμενή για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αλλά πιθανότατα θα σταματήσει μετά από 10 περίπου λεπτά. Οι συνεδρίες επίπλευσης διαρκούν συνήθως 60 ή 90 λεπτά και οι ίδιες οι δεξαμενές ποικίλλουν σε μέγεθος.

Στη συνέχεια, πιθανότατα θα αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι μια συνεδρία διάρκειας μίας ώρας σε μια δεξαμενή αισθητηριακής στέρησης μείωσε σημαντικά το άγχος και βελτίωσε τη διάθεση στους 50 συμμετέχοντες με διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και το στρες. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι 46 συμμετέχοντες που αυτοαναφέρθηκαν σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με πλωτήρες μείωσε τα συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, η κόπωση, η κατάθλιψη και οι δυσκολίες ύπνου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η επίπλευση-ΑΝΑΠΑΥΣΗ προκαλεί συναισθήματα συντριπτικής ευτυχίας και ευφορίας -ενώ είναι αμφιλεγόμενο, πολλοί χρήστες έχουν επίσης αναφέρει ότι είχαν παραισθήσεις σε δεξαμενές αισθητηριακής στέρησης.

Η θεραπεία με επίπλευση έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθάει στον πόνο. Μια μελέτη του 2017 ερεύνησε τις επιδράσεις της θεραπείας με επίπλευση στον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τις παράπλευρες επιδράσεις στον ύπνο, την κατάθλιψη και το άγχος -όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν χρόνιο πόνο για περισσότερα από πέντε χρόνια- και η επίπλευση έδειξε άμεση και θετική επίδραση στη μείωση του πόνου στην πλάτη.

Πόσο συχνά πρέπει να επιπλέετε;

Η θεραπεία με επίπλευση μπορεί να χρησιμοποιείται όσο συχνά ή όσο λίγο θέλετε. Πολλά spa ευεξίας και στούντιο επιπλεύσεων προσφέρουν συνδρομές επιπλεύσεων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ επιπλεύσεων κάθε μέρα, κάθε μήνα ή όποτε χρειάζεστε χαλάρωση.