ΚΙΘΑΡΑ

Τι είναι η νόσος των μουσικών;

Η «νόσος» είναι η αιτία που στο παρελθόν πολλοί διάσημοι μουσικοί, όπως o Robert Schumann υπέφεραν για πολλά χρόνια από παθήσεις των άνω άκρων, αλλάζοντας γιατρούς και θεραπείες, χωρίς τελικά να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Δεν είναι λίγοι οι μουσικοί που αναγκάστηκαν να διακόψουν την καριέρα τους εξαιτίας της.
Η «νόσος των μουσικών» περιλαμβάνει κυρίως τέσσερις παθήσεις, οι οποίες πλήττουν το χέρι και μπορεί να συνυπάρχουν ή να εμφανίζονται ξεχωριστά,
  • To σύνδρομο υπέρχρησης (overuse) (τενοντομυίτιδες), 
  • Το σύνδρομο πίεσης (παγίδευσης) νεύρων,
  • Οι λειτουργικές δυστονίες ή «κράμπες»
  • Η οστεοαρθρίτιδα αντίχειρα
«Η ανάλυση του παιξίματος ενός οργάνου περιλαμβάνει περί τις 500 συνθετικές κινήσεις. Για παράδειγμα ο βιολιστής για να παίξει μία παρτιτούρα του Bach για σόλο βιολί κάνει πλέον των 1.200 κινήσεων ανά λεπτό, ή 25 νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του χεριού σε μεγάλο βαθμό» εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, διευθυντής της κλινικής Μικροχειρουργικής άκρων του Ιατρικού Ψυχικού.
Αντιμετώπιση 
Αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή, ενημέρωση, αλλαγή στάσης ή έντασης ή τεχνικής παιξίματος, λαβής οργάνου, νάρθηκες, φυσικοθεραπεία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.